Căutare Live

SUA se declară ”pregătite” de reluarea dialogului cu Coreea de Nord, după încheierea exerciţiilor militare americano-sud-coreene

Statele Unite sunt ”pregătite” să reia discuţiile de lucru faţă în faţă cu Coreea de Nord, aflate într-un punct mort de mai multe luni, a anunţat miercuri, la Seul, emisarul special american Stephen Biegun, relatează AFP.

Statele Unite sunt ”pregătite” să reia discuţiile de lucru faţă în faţă cu Coreea de Nord, aflate într-un punct mort de mai multe luni, a anunţat miercuri, la Seul, emisarul special american Stephen Biegun, relatează AFP.

Negocierile bilaterale se află în impas de la eşecul celui de-al doilea summit, la Hanoi, în februarie, între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.

Washingtonul şi Phenianul nu au reuşit, atunci, să se înţeleagă asupra desfiinţării programelor nuclear şi balistic ale Coreei de Nord, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor economice.

Însă, încheierea marţi a exerciţiilor militare anuale comune ale forţelor americane şi sud-coreene în Coreea de Sud, considerate un act ostil de către Coreea de Nord, pare să deschidă calea reluării negocierilor.

”Noi suntem pregătiţi să începem discuţii imediat ce vom avea veşti de la omologii noştri nord-coreeni”, a anunţat Stephen Biegun, emisarul special american pentru Coreea de Nord.

El s-a exprimat la Seul, unde se află în vizită, la finalul unei întâlniri cu omologul său sud-coreean Lee Do-hoon.

Potrivit unor zvonuri vehiculate de presă, ar putea avea loc o întâlnire între americani şi nord-coreeni în Zona Demilitarizată (DMZ) care desparte cele două Corei. Ea ar putea avea loc în timpul vizitei de trei zile a lui Biegun,începută marţi.

Emisarul american a respins însă informaţii de presă potrivit cărora ar fi fost numit într-un post diplomatic în Rusia, declarându-se ”deplin angajat” în actuala sa misiune.

Coreea de Nord a denunţat mereu exerciţiile militare comune americano-sud-coreene, pe care le consideră o pregătire a unei viitoare invazii a teritoriului său.

Phenianul l-a catalogat săptămâna trecută pe preşedintele sud-coreean Moon Jae-in drept ”obraznic”, după ce acesta şi-a exprimat dorinţa ca discuţiile intercoreene să se reia şi să continue manevrele cu Statele Unite.

Aproape 30.000 de militari americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud.

Donald Trump, care a dezvăluit la 19 august conţinutul unei scrisori pe care i-a trimis-o Kim Jong Un, a dat asigurări pe twitter că liderul nord-coreean vrea să reia negocierile imediat după încheierea exerciţiilor militare comune.

Sursa : news.ro

Trump vrea refacerea G8 prin revenirea Rusiei în grupul celor mai industrializate ţări, Macron asociază India la G7... Washingtonul aprobă vânzarea a 66 avioane de tip F-16 Taiwanului...
Parteneri
Obiceiuri pe care e recomandat să le ai în fiecare zi. Ce sfaturi oferă specialiștii
Catine.ro
Ultimele știri
x