Antena Căutare

Trump anunţă reducerea la jumătate a trupelor americane staţionate în Germania, pe care o acuză că are ”arierate” la NATO, părând să folosească securitatea europeană ca pârghie în negocieri comerciale cu germanii

Donald Trump vrea să reducă la jumătate numărul militarilor americani staţionaţi în Germania, părând să folosească securitatea europeană ca pârghie în negocierile sale comerciale cu Berlinul, relatează AFP.

Preşedintele american a dat asigurări presei că, în prezent, sunt staţionaţi în Germania 52.000 de militari americani, principala ancoră a forţelor americane în NATO.

President Trump said he wants to decrease the number of U.S. troops deployed in Germany, accusing Berlin of not paying enough to NATO

— Reuters (@Reuters)

”Acesta este un cost enorm pentru Statele Unite”, a apreciat el.

”Vom reduce, deci, numărul, îl vom scădea la 25.000”, a adăugat el.

Numărul militarilor desfăşuraţi permanent în Germania era în fapt de 34.674 în martie 2020, potrivit unor date oficiale de la Pentagon. Însă acest număr poate creşte în mod excepţional până la 52.000 în cadrul rotirilor de trupe sau exerciţiilor militare.

Bazele americane în Germania servesc drept escală forţelor desfăşurate în Europa, în Africa şi în Orientul Mijlociu, ceea ce poate ”umfla” temporar efectivul.

Primele informaţii despre acest proiect al administraţiei Trump au provocat îngrijorări la Berlin, după ce au fost dezvăluite de cotidianul The Wall Street Journal (WSJ) la începutul acestei luni.

Cifrele anunţate de Trump luni corespund în fapt estimărilor ziarului, care evoca o reducere cu 9.500 de militari, la 25.000 de oameni.

În pofida faptului că efectivul a scăzut după Războiul Rece, Germania primeşte mai mulţi militari decât orice altă ţară europeană - o moştenire a ocupaţiei aliate după al Doilea Război Mondial.

”ARIERATE”

Resurgenţa ambiţiilor militare ale Rusiei în timpul preşedinţiei lui Vladimir Putin a conferit prezenţei americane o nouă importanţă, însă Donald Trump şi-a justificat decizia prin faptul că Germania nu contribuie, în opinia sa, suficient la bugetul NATO.

”Germania are arierate. De ani de zile au arierate şi datorează miliarde de dolari NATO şi trebuie să plătească”, a tunat el.

”Noi protejăm Germania şi ei au arierate. Este ridicol”, a apreciat locatarul Casei Albe.

De asemenea, şeful statului american reproşează primei puteri economice din Uniunea Europeană (UE) faptul că ”tratează foarte rău” Statele Unite în domeniul comercial.

”Suntem pe cale să negociem cu ei asta, dar eu nu sunt mulţumit de acordul pe care-l propun”, a declarat Trump.

”Ei au costat Statele Unite sute de miliarde de dolari de-a lungul anilor ca schimburi comerciale, deci asta ne face rău comerţului şi asta face rău NATO”, a apreciat el.

”EI PROFITĂ”

Trump a acuzat Germania de faptul că profită de prezenţa militară americană.

”Sunt militari bine plătiţi. Ei trăiesc în Germania, ei cheltuiesc tone de bani în Germania”, a declarat preşedintele american. ”Peste tot în jurul acestor baze este foarte bogat. Germania profită”.

Congresul american şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că o asemenea reducere a trupelor ar semnala un angajament american mai mic în apărarea europeană în cadrul NATO.

Această decizie ”va încuraja şi mai mult agresivitatea şi oportunismul Rusiei”, au deplâns săptămâna 22 de de aleși republicani într-o scrisoare deschisă.

”Suntem convinşi că aliaţii din NATO, Germania de exemplu, vor trebui să contribuie mai mult la eforturile noastre comune în Apărare”, au apreciat aceşti aleşi, care fac parte din Comisia Forţelor Armate din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

”În acelaşi timp, ştim totodată că staţionarea avansată a forţelor americane de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial a ajutat la prevenirea altui război mondial şi, mai ales, a consolidat securitatea Statelor Unite”, subliniau ei.

Relaţiile lui Trump cu Angela Merkel, care n-au fost niciodată extraordinare, sunt şi mai tensionate după ce cancelarul german a respins invitaţia preşedinteui american de a participa personal la un summit G7 în iunie, din cauza pandemiei covid-19.

Miliardarul republican, care are privirea aţintită asupra alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie, vrea să-şi promoveze leadershipul mondial la un summit G7 la Washington. În urma refuzului lui Merkel, el a amânat summitul, anunţându-şi intenţia de a invita Rusia.

Sursa : news.ro

„Cel mai iubit primar din istoria Madridului” a fost jefuit, ziua în amiaza mare, de o româncă! Puștoaica l-a păcălit cu... Starea de sănătate a soției președintelui Ucrainei s-a înrăutățit. Olena a fost internată în spital după ce a fost depis...
Beneficii pentru sănătate ale nucilor tigru
Nu sunt chiar nuci, dar sunt bune pentru organism, ajutând la digestie și la nivelul glicemiei....
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2023. Taurii trebuie să fie atenți la detalii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2023 spune că Taurii trebuie să fie din ce în ce mai atenți la...
Parteneri
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x