Antena Căutare

UPDATE! AP si ARD dezvaluie adresa EXACTA a inchisorii CIA din Romania

Presupusa inchisoare CIA din Romania ar fi functionat in cladirea in care in prezent se afla Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS), pe strada Mures, nr. 4, in sectorul 1 al Capitalei, potrivit unei investigatii realizate de agentia americana de presa Associated Press (AP) si televiziunea germana ARD.

UPDATE 12.10: Reprezentantii ORNISS au negat informatiile privind functionarea inchisorii CIA in Romania. Ei au precizat ca, de la sfarsitul anului 2002, cladirea in care se presupune ca ar fi existat aceasta inchisoare a servit, in exclusivitate, ca sediu al institutiei si nu ca un centru de detentie.

AP si televiziunea germana ARD sustin ca au localizat fosta inchisoare CIA din Romania si au aflat detalii despre aceasta.

Spre deosebire de centrele din Lituania si Polonia, inchisoarea CIA din Romania nu s-a aflat intr-o zona izolata, ci "la vedere", in apropierea unui bulevard mare, pe o straduta, intre copaci si case, sustine agentia americana.

Cladirea este folosita in prezent de Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS).

De asemenea, fosti oficiali din cadrul serviciilor de informatii americane au descris zona in care s-a aflat inchisoarea si au identificat fotografiile cladirii, potrivit AP.

Intr-un interviu realizat in noiembrie, directorul adjunct al ORNISS, Adrian Camarasan, a declarat ca subsolul este una dintre cele mai sigure camere din toata Romania, dar a negat ca americanii ar fi avut o inchisoare aici.

"Nu, nu. Imposibi, imposibil", a declarat el intr-un interviu pentru emisiunea Panorama a postului de televiziune ARD, in timp ce un oficial din cadrul serviciilor de informatii a monitorizat interviul.

"Tehnicile" de obtinere a informatiilor, confirmate

In timpul primelor 30 de zile de detentie, suspectii erau privati de somn si aruncati in apa, loviti sau fortati sa stea in pozitii ce provoaca dureri, au declarat cativa oficiali americani. Ei sustin insa ca in Romania nu a fost folosita celebra tehnica de simulare a inecului.

Dupa interogatoriile initiale, detinutii au primit ingrijiri, au declarat oficialii. CIA a adus mancare Halal (conforma cu traditiile musulmane, n.red.) din Frankfurt, Germania.

Inchisoarea din Romania face parte din reteaua supranumita "Black sites", pe care CIA a infiintat-o si a controlat-o in Thailanda, Lituania si Polonia.

Toate inchisorile au fost inchise in mai 2006, iar programul CIA de detentie si interogare s-a incheiat in 2009.

Sursa: Antena3

Premierul britanic a dat 75.000 € pe renovarea "Downing Street No.10"... Bomba in plic, pentru presedintele Deutsche Bank, consilierul Angelei Merkel...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x