Premierul ucrainean Oleksii Gonciaruk demisionează în urma unor declaraţii denigratoare divulgate de presă şi creează prima criză gravă a lui Zelenski

Premierul ucrainean Oleksii Gonciaruk şi-a anunţat vineri demisia, în urma divulgării unor declaraţii denigratoare la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, provocând astfel prima criză gravă a tânărului şef de stat, relatează AFP.

Potrivit unor divulgări în presa ucraineană, Gonciaruk i-a reproşat preşedintelui lipsa sa de cunoştinţe economice de bază, într-o reuniune cu consilieri.

”Pentru a disipa orice îndoială cu privire la respectul şi încrederea noastră faţă de preşedinte, am scris o scrisoare de demisie şi i-am trimis-o” lui Zelenski, a anunţat premierul pe pagina sa de Facebook.

Evocând declaraţiile controversate a căror difuzare a provocat criza, Oleksii Gonciaruk scrie că ”conţinutul lor a creat în mod artificial ideea că eu şi echipa mea nu-l respectăm pe preşedinte”.

”Nu este adevărat”, adaugă el. ”Am ajuns în acest post pentru a aplica programul preşedintelui”.

Preşedinţia ucraineană a confirmat că a primit scrisoarea de demisie şi a anunţat că aceasta va fi ”examinată”.

În mod oficial, Parlamentul este cel căruia îi revine să accepte sau să respingă demisia unui premier ucrainean. Preşedintele Zelenski dispune de o majoritate absolută în Legislativ.

Înregistrări prezentate ca provenind de la o reuniune informală, organizată la 16 decembrie între miniştri şi reprezentanţi ai Băncii centrale, au fost diculgate săptămâna aceasta.

Potrivit presei ucrainene, participanţii la reuniune discutau despre modul în care să-i explice deciziile economice pe care le iau preşedintelui Zelenski, un fost umorist, novice în politică până la momentul alegerii sale în aprilie.

Premierul pledează ca explicaţiile să fie simple, pentru că ”Zelenski are o înţelegere cu adevărat primitivă a economiei”.

Primele zvonuri cu privire la demisia lui Gonciaruk au apărut imediat după publicarea acestei înregistrări, însă serviciul său de presă le-a dezminţit la acel moment.

Parlamentul nu şi-a anunţat imediat intenţiile.

Numit în urmă cu cinci luni, Oleksiï Gonciaruk, în vârstă de 35 de ani, este unul dintre cei mai tineri şefi de Guvern din lume. Acest fost avocat este susţinătorul unor reforme economice liberale.

Guvernul său a acţionat în mod activ în favoarea deschiderii pieţei terenurilor agricole în Ucraina, o măsură foarte aşteptată de către investitori, dar temută de populaţie.

Gonciaruk a condus timp de patru ani Centrul de analiză BRDD la Kiev, finanţat de Uniunea Europeană (UE) şi ale cărei activităţi vizează îmbunătăţirea atmosferei de afaceri în Ucraina, înainte să fie numit adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale, la câteva zile după învestirea lui Zelenski. El a fost propulsat apoi la şefia Guvernului, în august.

El face parte dintr-un val de feţe noi ajunse la putere odată cu Zelenski, care a promis ”să spargă sistemul” vechilor elite considerate corupte.

Sursa : news.ro

Parteneri
Detaliul ascuns de la nunțile lui Kate și Pippa Middleton. Ce a purtat sora mai mică a Ducesei la ambele ceremonii
Puțini au observat detaliul ascuns de la nunțile lui Kate și Pippa Middleton. Sora cea mică a Ducesei de Cambridge a purtat un accesoriu atât ca domnișoară de onoare, cât și ca mireasă, la propria nuntă din 2017.
Catine.ro
Ultimele știri