Antena Căutare

"Mai bine Marin decât submarin!" 30 de ani fără Amza Pellea

1983. 12 decembrie. Pleca dintre noi unul dintre cei mai îndrăgiţi actori români. Un mare artist, care şi-a găsit loc în cinematografia românească prin talent şi blândeţe. Fie că am râs, fie că am plâns urmărindu-l, imaginea lui s-a conturat într-un sigur cuvânt: geniu! Pe numele lui, Amza Pellea.

"Mai bine Marin decât submarin!" 30 de ani fără Amza Pellea Galerie
Amza Pellea, în rolul memorabilului "Nea Mărin"

1983. 12 decembrie. Pleca dintre noi unul dintre cei mai îndrăgiţi actori români. Un mare artist, care şi-a găsit loc în cinematografia românească prin talent şi blândeţe. Fie că am râs, fie că am plâns urmărindu-l, imaginea lui s-a conturat într-un sigur cuvânt: geniu! Pe numele lui, Amza Pellea

Unii dintre noi, tineri la acea vreme, alţii nenăscuţi încă, sau cei adulţi în toată firea, cu toţii am auzit de el. Fie de "Nea Mărin Miliardar" sau de "Mihai Viteazul". Alte personaje, acelaşi nume.

S-a născut în Dolj, la Băileşti, într-o zi de 7 aprilie 1931. Crescând, a început să cocheteze cu teatrul. A început pe scena Teatrului din Craiova, ca mai apoi să ia drumul Capitalei. Pentru o scenă mai mare, pentru un public mai larg.

În memoria noastră a rămas, inevitabil, prin cele două roluri memorabile, realizate într-un extrem inedit: Nea Mărin, personajul plin de umor al cunoscutei comedii "Nea Mărin Miliardar". Rol ce l-a adus pe Amza Pellea în faţa publicului drept actorul vesel, carismatic, cu inclinaţii vizibile către umor. "Mai bine Marin decât submarin", spunea una dintre replicile celebre din film.

Însă talentul său nu avea cum să-l limiteze. A trecut în extrema cealaltă, cu un rol în al treilea cel mai vizionat film românesc. "Mihai Viteazul", un personaj dur, puternic, impunător. I-a făcut faţă cu brio! Regizată de Sergiu Nicolaescu, pelicula din 1971, este considerată de departe, una dintre cele mai bune producţii ale cinematografiei româneşti.

Filme cu Amza sunt multe, să nu uităm de "Nemuritorii", "Neamul Şoimăreştilor" sau de "Haiducii". Pentru rolul excepţional Manlache Preda din "Osînda", realizat în '77, a primit premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova.

Sunt 30 de ani de când Amza Pellea a trecut în nefiinţă, dar Nea Mărin continuă să fie viu. EL nu va muri niciodată! In memoriam, Amza Pellea!

Racii au şansa de a-şi spori bugetul: Horoscopul zilei, cu Andreea Joiţa... Bijuterii ce au aparţinut ducelui şi ducesei de Windsor, scoase la licitaţie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x