Două sendvișuri nedeclarate l-au costat pe un călător mai mult decât prețul biletului de avion, în contextul în care la graniță au fost luate măsuri drastice împotriva potențialilor purtători de febră aftoasă.
Un câine de pe aeroportul Darwin a depistat un mic dejun de la un fast food cunoscut ascuns în rucsacul unui călător australian care se întorcea acasă din Bali. Pasagerul a primit o amendă de 2.664 de dolari.
Sancțiunea pentru carnea și produsele lactate nedeclarate face parte din eforturile de biosecuritate depuse pentru a opri răspândirea febrei aftoase în țară.
Motivul pentru care un turist a fost amendat pentru că avea 2 sendvișuri în rucsac
„Două sendvișuri cu ouă și cârnați de vită din Bali și un croissant cu șuncă" au fost produsele din meniu care au atras atenția câinelui de biosecuritate, Zinta, a declarat ministrul Agriculturii, Pescuitului și Pădurilor, Murray Watt, pentru 7NEWS.com.au.
Oprirea intrării în țară a acestor grupuri de alimente este doar una dintre măsurile pe care Departamentul pentru Agricultură, Pescuit și Silvicultură le ia pentru a reduce riscul de febră aftoasă.
Citește și: De ce nu trebuie să bei cafea sau ceai când te afli în avion. O stewardesă a dezvăluit ce se întâmplă
„Câinele Zinta a reacționat la rucsacul unui pasager și, după o inspecție mai amănunțită, s-a constatat că acesta transporta o varietate de elemente de risc", a declarat Watt.
„Aceasta va fi cea mai scumpă masă de la fast food pe care acest pasager o va avea vreodată”, a spus acesta.
"Această amendă este de două ori mai mare decât costul unui bilet de avion spre Bali, dar nu am nicio simpatie pentru persoanele care aleg să nu respecte măsurile stricte de biosecuritate ale Australiei. Biosecuritatea nu este o glumă. Ea ajută la protejarea locurilor de muncă, a fermelor noastre, a alimentelor și susține economia. Pasagerii care aleg să călătorească trebuie să se asigure că îndeplinesc condițiile pentru a intra în Australia, respectând toate măsurile de biosecuritate", a declarat Watt.
Autoritățile indoneziene au confirmat pe 5 iulie că a existat un focar de febră aftoasă în rândul animalelor și, întrucât în Australia nu este în prezent niciun focar de febră aftoasă, autoritățile sunt foarte vigilente la frontieră.
Boala „poate rezista în carne și produse lactate chiar dacă acestea sunt congelate, refrigerate sau liofilizate", a precizat departamentul.
„Călătorii care sosesc din Indonezia vor fi supuși unui control de biosecuritate mult mai strict din cauza prezenței febrei aftoase (FMD) în Indonezia, inclusiv în populara destinație turistică Bali", a precizat departamentul într-un comunicat.
Febra aftoasă nu-i afectează pe oameni, ci pe animale.
Citeşte mai multe ştiri externe în secţiunea de pe observatornews.ro