Antena Căutare

"Aur, am găsit aur!!!" O epavă dispărută acum 500 de ani a ieșit la suprafață: În interior, oase umane, amestecate cu monede de aur

Epava unui vas portughez de acum 500 de ani a fost descoperită în deșertul namibian de mineri. La bordul său au fost găsite mii de monezi de aur, valoarea estimată fiind de aproape 11,5 milioane de euro, relatează joi directmatin.fr.

"Aur, am găsit aur!!!" O epavă dispărută acum 500 de ani a ieșit la suprafață: În interior, oase umane, amestecate cu monede de aur Galerie
| ancient-origins.net

Epava unui vas portughez de acum 500 de ani a fost descoperită în deșertul namibian de mineri. La bordul său au fost găsite mii de monezi de aur, valoarea estimată fiind de aproape 11,5 milioane de euro.

Potrivit arheologilor, ar fi vorba despre epava navei Bom "Jesus" plecată din Lisabona în 1533 spre India, dispărând cu tot echipajul în apropierea orașului minier Oranjemund. Încărcătura excesivă, alături de vremea nefavorabilă, ar fi putut fi la originea naufragiului, notează Agerpres.

Când a fost descoperită, epava vasului se afla într-o lagună, fiind reperată după ce aceasta a fost drenată pentru compania minieră De Beers, specializată în diamante.

Opt ani a durat ca nava să poată fi scoasă la țărm

Geologii au depistat epava în 2008, însă a fost nevoie de opt ani pentru a o scoate la lumină. Nimic nu lăsa să se bănuiască existența unei asemenea comori la bord. În afară de monezile de aur au mai fost descoperite în interiorul vasului numeroase obiecte. "Este o descoperire foarte importantă, îndeosebi pentru artefactele religioase și haine, care ne oferă o imagine fascinantă asupra unei perioade foarte importante din istorie", a afirmat în The Independent profesorul Timothy Insoll de la Universitatea din Manchester.

Oasele găsite la bord ar putea da o idee asupra felului în care se hrăneau marinarii, de exemplu. "Se va vorbi mult despre monezile de aur, însă celelalte obiecte s-ar putea dovedi și mai prețioase", a adăugat el.

Toate monezile de aur vor reveni guvernului namibian, Portugalia acceptând să îi cedeze toate drepturile asupra lor.

Berbecii sunt extrem de creativi, iar asta le aduce un farmec aparte! Horoscopul zilei de vineri, 10 iunie... Secretul NASA a fost făcut public! Ce ascunde organizaţia pe Pluto...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x