- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pe Muhammed Faris nu îl remarci dacă îl vezi pe o stradă din Istanbul. E doar un simplu refugiat ce trăiește în exil în Turcia.
Doar dacă derulezi puțin filmul afli, de fapt, ce poveste de viață incredibilă are acest om.
În Siria, el e un erou național. O școală, un aeroport și numeroase străzi îi poartă numele.
E cosmonaut. Mai exact, un fel de Neil Armstrong al lumii arabe.
Muhammed Faris (în mijloc) alături de colegii săi
A fost pilot în Forțele Aeriene Siriene, cu rang de colonel. Apoi s-a specializat în navigație. Ulterior, acesta a reușit să fie admis într-un program de pregătire și a devenit astfel cosmonaut.
În iulie 1987, Muhammed devenea primul sirian și al doilea arab din lume ce zbura în spațiu.
A fost pe stația spațială Mir, operată atunci de Uniunea Sovietică. În calitate de cercetător cosmonaut, sirianul a stat în spațiu șapte zile și 23 de ore.
Sirianul în spațiu, alături de cosmonauți ruși
„Acele șapte zile și 23 de ore mi-au schimbat viața. Când ai văzut planeta de la geam, nu mai există noi sau ei, nu există politică, nu conta că eram ruși sau arabi”
S-a întors acasă și a fost declarat erou al Uniunii Sovietice, în 1987, apoi a primit inclusiv ordinul lui Lenin, o distincție la care unii militari nici nu îndrăzneau să viseze. Apoi, ca și când nu era suficient, a devenit și erou național în Siria. Un aeroport, o școală și „niște” străzi i-au luat numele.
Cândva o bijuterie a Orientului, acum doar a amintire printre bolovani: orașul Alep, de la extaz la agonie!
În 2012, când a început războiul civil, bărbatul a renunțat la funcția de consilier în guvernul lui Assad și s-a alăturat opoțiziei. Era sătul să vadă că Assad și oamenii lui îi spală elevii pe creier și nimeni nu apără știința și evoluția acesteia în Siria, așa că a fugit în exil.
Acum stă la Istanbul. Are pe pereți medaliile și ordinele de merit primite de-a lungul carierei.
Fiindcă nu a susținut regimul Assad, eroul național a devenit dezertor de înaltă clasă, rebel și trădător al regimului. Totuși, în inimile sirienilor, el este tot erou național.
Muhammed Faris trăiește în exil, în Turcia
Militează pentru democrație și pentru drepturile sirienilor și încearcă să îi ajute pe refugiați.
„Visul meu este să mă întorc în țara mea, în grădina mea, să-mi văd copiii cum se joacă în curte fără teamă că vor mai cădea bombe. Vreau doar să le ofer un viitor mai bun. Și din păcate, este foarte greu”.
Și plânge. Fiindcă știe că lucrurile nu sunt deloc ușoare, iar orașul Alep este astăzi o simplă ruină.
„Nu religia sau armele vor rezolva această problemă. Ci speranța”
Spune ADIO sărăciei! cum să seduci un miliardar cu o tehnică secretă. Rusoaicele învață asta în școală... Horoscopul zilei de 3 martie! Taurii obţin ce îşi doresc...