Un bloc cu 14 etaje din Alaska, Statele Unite ale Americii, a devenit cunoscut în toată lumea. Motivul? Deşi e greu de crezut, este singura clădire în care trăiesc toți rezidenții din localitate.
Orășelul Whittier, cu o populație de numai 217 locuitori din statul Alaska, nu este unul obişnuit.
Iarna în orăşelul cu un singur bloc
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, guvernul american a pus aici bazele unui complex militar cu port, care a primit numele de Baza Sullivan. În anul 1943 a fost terminată și calea ferată până la Baza Sullivan, iar portul a devenit poarta de intrare a soldaților americani în Alaska.
Două clădiri într-un oraş, dintre care una fost părăsită
Cele două clădiri mari care domină în prezent orașul au fost construite după al Doilea Război Mondial. Prima structură, numită clădirea Buckner, a fost terminată în anul 1953. A doua, Begich Towers, în 1957. La scurt timp după terminarea lucrărilor, în clădirea cu 150 de apartamente cu două sau cu trei camere s-au mutat funcționari publici ai statului american și familiile lor. Baza militară s-a închis la sfârșitul anilor ’50.
Oraşul-port este extraordinar de frumos
CITEŞTE ŞI: România lui Ceauşescu, '87: Un bloc de 7 600 de TONE, mutat pe roţi, cu locatarii înăuntru!
Înaltă de 14 etaje, Begich Towers adăpostește în prezent aproape toți rezidenții din Whittier. Clădirea Buckner, în schimb, a fost părăsită: în construcția ei s-a folosit azbest, un material periculos pentru sănătate, iar „detoxificarea” și renovarea blocului ar fi costat prea mult.
Ce fac locuitorii din "oraşul cu un bloc"
Locuitorii din Whittier lucrează la căile ferate, în administrație sau pe feribotul care leagă orașul de alte localități, informează CNN. Alții se ocupă cu pescuitul comercial sau fac turism.
Maşini şi căi ferate: peisajul care "delectează" locuitorii
Media anuală a precipitațiilor ajunge la 6,7 metri de zăpadă, adică de 1.000 de ori mai mult decât media națională din SUA, ceea ce contribuie și mai mult la izolarea localităţii. Cert e că locuitorii nu duc lipsă de umor. Unii poartă tricouri inscripționate cu literele „POW” („Prisoner of Whittier”, adică „Prizonier în Whittier”).
Sursă foto şi text: CNN.
„Singura șansă ca să trăim era să mâncăm din carnea prietenilor morți”! Pedro Algorta a îndurat frigul și a mâncat carne... Locul în care oamenii trăiesc 140 de ani, fără să se îmbolnăvească. Care este secretul lor...