S-a constatat ca si in cazul primatelor inceputul vietii e in verva, dupa care pofta scade brusc la mijlocul existentei, pentru a reveni la cote bune la batranete, exact cum se intampla in cazul oamenilor
Pentru a ajunge la un rezultat optim, au fost monitorizati 508 cimpanzei si urangutani, de diferite varste, din mai multe gradini zoologice si rezervatii. Li s-a apreciat starea generala, vitalitatea, euforia, fericirea chiar, observandu-se ca si primatele au parte de factori de stres si presiune sociala la fel ca oamenii, dupa cum se mentioneaza intr-un raport publicat de Proceedings of the National Academy of Sciences.
Spre deosebire barbatii care ajung la mijlocul vietii si care brusc isi doresc o decapotabila rosie, primatele de sex masculin simt nevoia de a se imperechea cu mai multe femele sau de a obtine acces la mai multe resurse, a explicat coordonatorul studiului, Alexander Weiss, de la Universitatea Edinburgh.
Mai mult, potrivit co-autorului Andrew Oswald, profesor de economie la Universitatea Warwick, care a studiat fericirea timp de 20 de ani, "criza varstei mijlocii este reala si ea se intalneste la rudele noastre cele mai apropiate, ceea ce sugereaza ca probabil poate fi explicata de biologie si psihologie".
Cu alte cuvinte, un astfel de moment de cotitura nu este explicat doar de coordonatele vietii noastre, ca oameni, ci ar putea sa aiba radacini mult mai vechi, in trecutul nostru, asa explicandu-se de ce si primatele cu care impartim aceiasi stramosi au aceleasi "apucaturi". De altfel, una dintre acestea este reprezentata de, atentie, spalatul pe dinti. Se pare ca urangutanii iubesc sa-si curete dantura... poate chiar mai mult decat unii dintre oameni...
Foto: Hepta