Liderii militari din toate colțurile lumii s-au arătat fascinați de ideea existenței unui vas submersibil care să se deplaseze pe sub apă fără a fi detectat de inamici, încă din Antichitate, însă totul a prins contur abia în 1629.
Dacă te-ai întrebat care a fost primul submarin militar din lume, ei bine, află că unul dintre primele concepte legate de un submersibil a fost proiectat de către un englez pe nume William Bourne, în 1578. Totuși, planurile sale au fost realizate zeci de ani mai târziu, în 1629, de către olandezul Cornelius Drebbel.
Astfel, submarinul realizat de către Drebbel a fost construit din lemn și propulsat cu vâsle. Putea să rămână sub apă timp de mai multe ore, întrucât tuburile atașate în alimentau cu aer de la suprafață.
Un prim experiment al acestui vas a avut loc în Tamisa, unde submarinul s-a scufundat și a stat sub apă, conform unor surse, timp de trei ore, timp în care mii de londonezi se adunaseră la fața locului, fiind convinși că oamenii pieriseră.
De asemenea, poetul și compozitorul olandez Constantijn Huygens, care a fost martor la teste, a scris mai târziu despre felul în care această „invenție îndrăzneață” putea fi folosită în caz de război, atacând și scufundând navele inamice care erau ancorate în aparentă siguranță.
Au fost mulți oameni care au recunoscut potențialul militar al submarinul, iar în 1718, un tâmplar rus pe nume Yefim Nikonov i-a scris lui Petru cel Mare, susținând că putea construi „un vas secret” care putea călători pe sub apă și putea distruge toate vasele inamice.
Fără să stea pe gânduri, acesta l-a invitat pe Nikonov la Sankt Petersburg și i-a cerut să înceapă construcția. Trei ani mai târziu, el realizase submarinul și-l testa în prezența lui Petru. A fost încântat de rezultate, așa că i-a cerut să construiască un vas de luptă de mărime mare.
Submarinul lui Nikonov era construit din lemn și avea forma unui butoi. Era înarmat cu „tuburi de foc”, o armă asemănătoare cu aruncătoarele de flăcări. Primul submarin militar avea rolul de a se apropia de un vas inamic, de a scoate capătul „tuburilor” din apă și de a arunca în aer vasul inamic cu un amestec de combustibili. Ba mai mult, submarinul era prevăzut cu o trapă prin care oamenii puteau să iasă afară, fără a distruge cala vaporului. Din păcate, însă, prima încercare, care a avut loc în toamna lui 1724, a fost un eșec total. Submarinul s-a scufundat, a lovit fundul apei și și-a rupt cala. Nikonov însuși, alături de patru vâslași, se afla înăuntru. Echipajul a reușit să se salveze ca prin miracol.
Nikonov nu s-a dat bătut și a continuat să-și îmbunătățească design-ul, însă fără succes. În primăvara lui 1725, după moartea lui Petru cel Mare, al doilea test al „vasului secret” s-a sfârșit cu un fiasco, la fel ca al treilea, în 1727. În cele din urmă, răbdarea Comisiei Amirale din Marina Imperială Rusă a luat sfârșit.
Nikonov, care crease primul submarin militar, a fost acuzat că a abuzat de fonduri publice, a fost redus la statutul de tâmplar de rând și a fost trimis să lucreze pe un șantier naval de pe Volga.
Primul submarin militar ce a fost folosit cu succes în luptă a fost cel supranumit ”Turtle” (Țestoasa). ce a fost proiectat de către David Bushnell, un inventator american, care a utilizat acest vas în timpul Revoluției Americane, în 1775.
”Turtle” sau ”Țestoasa” era un dispozitiv sub formă de ouă, ce putea să adăpostească o singură persoană. Era, însă, capabil de mișcare și de operațiuni sub acvatice, întrucât se scufunda și permitea intrarea apei într-un rezervor de pe fundul vasului și ieșea la suprafață evacuând apa cu o pompă de mână. De asemenea, elicele permiteau mișcarea verticală și orizontală la viteza maximă de 4.8 kilometri pe oră. Vasul avea destul aer ca să ajungă timp de 30 de minute.
În timpul războiului, submarinul, care era operat de sergentul Ezra Lee, a încercat, însă nu a reușit să fixeze o încărcătură explozivă de carena vasului englez HMS Eagle. Potrivit relatărilor, Lee a fost descoperit înainte să termine treaba și a fost nevoit să abandoneze submarinul.
Alte voci, însă, au spus, de-a lungul timpului, că ”Turtle” nu a existat vreodată, ci a fost o dezinformare lansată pentru a ridica moralul trupelor.
Sursa: incredibilia.ro
Omenirea a primit marea veste! Anunțul a fost făcut: „Acesta este începutul!”... Povestea iei românești – cum a reușit să rămână mereu la modă...