În zilele noastre, oricine știe cum arată un biberon. De plastic sau de sticlă, acesta are diferite forme, dimensiuni sau modele și are rolul de-a ușura sarcina părinților atunci când vine vorba despre hrănirea bebelușilor. Totuși, cum arătau biberoanele în urmă cu 3000 de ani, când nu exista plasticul?
BIBEROANE VECHI. Vase de ceramică, uneori cu forme fanteziste, erau utilizate în urmă cu mii de ani pe post de biberon pentru a hrăni bebeluşii cu lapte de animale, conform descoperirii unei echipe de oameni de ştiinţă, ce oferă o perspectivă interesantă asupra modului în care erau hrăniţi copiii mici în preistorie, relatează Reuters.
BIBEROANE VECHI. Arheologii au anunţat că au reuşit să confirme funcţia acestor obiecte de ceramică în care au descoperit urme de substanţe chimice provenind de la lapte de animale, precum vacă, oaie şi capră. Cercetătorii au identificat urme de lapte în trei astfel de obiecte găsite îngropate în Germania, în morminte ale unor copii. Se pare că aceste obiecte serveau pe post de biberoane.
Cel mai vechi dintre cele trei vase (cu rol de biberon) descrise în studiu a fost confecţionat în urmă cu 2.800 - 3.200 de ani, în timpul epocii bronzului!
BIBEROANE VECHI. Alte obiecte similare, datând chiar şi de acum 7.000 de ani, din neolitic, au fost descoperite în alte regiuni, au explicat oamenii de ştiinţă.
''Cred că ne-a oferit prima dovadă directă despre ceea ce mâncau copiii sau despre ceea ce le era dat să sugă, în preistorie'', a declarat specialista în arheologie biomoleculară Julie Dunne de la Universitatea Bristol din Anglia, autoarea principală a cercetării publicată în revista Nature.
- CITEȘTE ȘI: Ce trebuie sa stii despre hranirea cu biberonul
Aceste obiecte, îndeajuns de mici pentru a încăpea în mâinile unui bebeluş, erau utilizate pe post de biberon cu lapte şi aveau un cioc îngust prin care copilul putea suge lichidul.
BIBEROANE ÎN FORME DE ANIMALE, CA SĂ DISTREZE COPIII
BIBEROANE VECHI. Deşi aspectul celor trei obiecte studiate în cadrul cercetării era destul de simplu, altele erau realizate în forme precum capete de animale, cu urechi lungi, coarne şi picioare asemănătoare celor umane.
''Mi se par incredibil de drăguţe. Şi oamenilor din preistorie probabil că li se părea la fel - acestea aveau o funcţie dublă, inclusiv cea de a distra copiii, precum animalele de pluş din prezent'', a afirmat arheolog Katharina Rebay-Salisbury de la Institutul pentru Arheologie Orientală şi Europeană din cadrul Academiei de Ştiinţe din Austria, coautoare a studiului, citat de Agerpres.
BIBEROANE VECHI. În epoca bronzului şi epoca fierului din Europa, circa o treime dintre nou-născuţi mureau înainte de a împlini un an şi doar aproximativ jumătate dintre copii atingeau vârsta adultă, a indicat Rebay-Salisbury.