- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Readers Digest a expus cazul unei femei proaspăt văduvă, care a fost înșelată după ce un hacker a intrat în posesia numărului ei de telefon. Imediat după decesul soțului, mulți oameni au intrat și ieșit din casa lor, aparent pentru a oferi ajutor.
Unul dintre aceștia a reușit să obțină informațiile persoane ale femeii, inclusiv numărul ei de telefon. Printre altele, escrocul a folosit numărul pentru a avea acces la prestațiile de asigurări sociale, pe care le-a transferat unui alt beneficiat.
Prestațiile de asigurări sociale reprezintă venit de înlocuire pentru pierderea totală sau parțială a veniturilor profesionale, ca urmare a bătrâneții, invalidității, accidentelor, bolii, maternității sau decesului și care se acordă sub formă de: pensii, indemnizații, ajutoare, alte tipuri de prestații prevăzute de lege, corelative cu obligațiile privind plata contribuției de asigurări sociale.
”În ziua de azi, este extrem de ușor pentru hackeri să-ți producă probleme utilizând numărul tău de telefon mobil”, a afirmat Hari Ravichandran, CEO al unei companii de securitate cibernetică pentru sursa citată.
De ce nu e bine să dai numărul de telefon străinilor. Ce se poate întâmpla dacă ajunge în mâinile hackerilor
Pentru a vă proteja, indicat este să vă gândiți întotdeauna de două ori înainte de a vă da numărul de telefon, mai ales într-un cadru public. Iată câteva modalități prin care infractorii vă pot prejudicia:
Află datele personale
Cel mai simplu mod pentru escroci de a vă folosi numărul de telefon în mod rău intenționat este cu ajutorul unor site-uri precum WhoEasy, Whitepages sau Fast People Search. Aceste platforme pot dezvălui informații personale în mai puțin de câteva secunde, potrivit expertului în tehnologie Burton Kelso.
Site-urile de acest timp ajung în posesia informațiilor personale și apoi le vând doritorilor, cum ar fi hackerii. Informațiile găsite includ adresa, falimentele, cazierele judiciare, numele și adresele membrilor familiei. Toate acestea pot fi folosite pentru șantaj, urmărire sau furt de identitate.
Accesează contul de e-mail
O altă tactică este să contacteze operatorul de telefonie mobilă pretinzând că este titularul, spune Veronica Miller, expert în securitatea cibernetică.
Apoi, hackerul ajunge la telefon, iar de acolo se conectează la contul de e-mail. Nu știe parola, dar nu are nevoie de ea. Dă click pe ”Am uitat parola” și primesc linkul de resetare pe telefonul lor, care acum vă folosește numărul.
Odată ce hackerul are acces la contul de e-mail, este ușor să obțineți acces la oricare dintre conturi.
Citește și: Un bărbat a găsit un borcan închis, pe malul unui râu. L-a deschis, dar a găsit un bilet cu o ghicitoare
Falsifică apeluri
Cu tehnica spoofing, hackerii reușesc să falsifice numărul. Se întâmplă atunci când cineva face să apară numărul pe un ID de apelant, când într-adevăr nu sunteți cel/cea care apelează.
Nu este nevoie de mult efort pentru a falsifica un număr de telefon. Există aplicații și site-uri web care permit escrocilor să introducă pur și simplu un număr de mobil și să efectueze un apel. Este foarte ușor și rapid.
Trimit înșelătorii prin mesaje
Escrocii pot folosi numărul de telefon pentru a vă trimite mesaje text. Acest tip de escrocherie se numește „smishing”, conform lui Ray Walsh, expert în confidențialitate digitală.
În aceste texte, escrocii trimit linkuri care pot infecta telefonul cu programe malware, care pot fura informațiile personale sau vă pot înșela direct pretinzând că sunt reprezentanții unei bănci.
Prezentându-se drept cineva în care aveți încredere, escrocii vor încerca să vă păcălească pentru a le oferi informații personale și numere de card.
Fură datele
„La fel cum este ușor pentru un hacker să redirecționeze un număr de telefon mobil de la un operator la altul, este, de asemenea, ușor să trimită un mesaj unui consumator pentru a obține acces și a fura identitatea individului”, spune Ravichandran.
Adesea, hackerii vor trimite un mesaj aparent inofensiv care vă imploră să dați clic pe un link către un site web fals. Se numește înșelătorie de tip phishing.
Ravichandran spune: „Site-ul web poate părea legitim, cu toate acestea, ar putea înregistra informațiile tale pentru a le trimite hackerului”.
Cum procedați dacă un escroc are numărul tău de telefon
- Contactați imediat furnizorul de servicii și explicați situația.
- Dacă este necesar, suspendați temporar numărul, astfel încât escrocii să nu îl poată folosi.
- Contactați persoanele pe care le cunoașteți pentru a le avertiza că este posibil ca telefonul să fi fost compromis.
- Raportați telefonul pierdut sau furat (dacă așa s-a întâmplat).
- Actualizați imediat informațiile de contact pe toate conturile relevante (bancă, rețele sociale) pentru a vă proteja cât mai multe informații.