Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Poftiţi pe la noi: Poftiţi la circ

E oficial!!! De azi avem noua unitate pentru masurarea lenei: 1 RADET

Toti am trecut prin asta! La figurat si, de cele mai multe ori, la propriu. Fiecare roman are propria groapa si, cand spunem asa ceva, nu ne gandim la cea in care se scoboara in coparseu. Haul lui, cel din spatele blocului, din parc, din drumul spre piata, din parcare. Si, daca nu are una, RADETUL are grija sa remedieze problema

Nu rade! Ti s-a intamplat si tie, si tie, si tie! E ceva ce vezi in fiecare zi!

Apa incepe sa tasneasca. Logic, nimeni nu se sesizeaza. O faci tu, dupa ce cauti pe google doua zile numarul de la RADET. Niciodata pe site nu e cel corect. Nimeresti la bunicuta, slabita de faptul ca trebuie sa raspunda, asemenea lui Costache Giurgiuveanu, de 1.000 de ori pe zi si sa spuna: "Nu, mama, nu sade niciun RADET aici"...Iti raspunde o centralista plictistita ca ai deranjat-o de la reluarea de la "Suleyman", sictirita ca un bou anunta ca un gheizer a aparut intr-o parcare. E ca in "Occident". "Am venit sa raportez un furt! Da, spuneti, ce-ati furat?" In scarba, noteaza numarul si strada. Daca dai pe wiki, vei vedea ca groapa are deja un istoric. Teava a mai fost percutata in 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006...

Peste alte trei zile, vreme in care lacul s-a marit, iar puradeii se dau cu barcuta, apar constatatorii. Vreo cinci - sase dorei, cu pufoaice pe ei si votca la purtator, ca e racoare si, stiti cum se zice, "apa trage, tata, trage". Specialistii se belesc vreo trei - patru ore la apica apoi isi dau seama ca s-a facut ora de masa. Maistrul, starostele, strange banii de la baieti. Se aduna 100 de lei. Dorel cel mic pleaca sa cumpere. Se intoarce spasit. "Sefu, am luat de 90 de lei bautura si de 10 halimos"..."'Tu-i conducta ei de viata! Cine dracu', mananca, ma, atat?"

In fine, se apuca sa sape. Ar da cep, dar n-au excavator. RADETUL nu dispune de un screper, asa ca asteapta, alte patru ore, sa vina ala "inchiriatu'". Apare. Se apuca de treaba, dar deja e noapte. O lasa pe a doua zi...Cand apar, pe la 10, ca au rau de dimineata. Cinci stau pe marginea gropii, doi fazani se baga in ea. Unu' culege apa cu o galeata de cinci kile, facuta dintr-o cutie de vinarom, i-o paseaza altui dorel, mai naltut, care o savarseste pe trotuar. E numa' abur, ca-n Islanda. Dau de gaura, de teava sparta. Se bucura ca Emil Racovita cand "Belgica" a scapat dintre gheturi! Maistrul - dom 'inginer - e cel mai fericit om din lume! A mai rezolvat un caz! In 2013, cand "Curiosity" stoarce pietre pe Marte pentru a vedea daca e sau nu viata pe acolo, doreii pun un CEP de lemn la o conducta de apa calda ce alimenteaza cateva blocuri...Deh, defect profesional dintr-o viata anterioara!

Zici ca-i gata treaba! Abureala! Curge iar! N-au solutie, e far' de iesire, trebuie sa schimbe toata tevaraia!!! Ultima oara au facut-o in 2003. Au zis ca are garantie 30 de ani, dar, ce sa-i faci, vorba lui da Vinci, timpul se comprima pentru cei care nu-l utilizeaza...Se apuca de treaba. Chema scurmaciul. Lucreaza incet, vor sa prinda suta. Marea lor majoritate are acasa o broasca testoasa si vor sa-i prinda funeraliile. Au auzit ca alea din Galapagos urca si la 150 - 200. Pun o teava noua. O acopera. Niciunui dibaci nu-i da prin minte sa o umple cu apa, sa o verifice! Daca e fisurata? Daca are un por? Ei au inmormantat-o! Daca o fi sa nu corespunda, sapa la loc, care-i treaba?

Ar trebui, firesc, sa urmeze asfaltarea. Pai, ce RADETU' e cu apa, de unde ciment si betoane? Au contract cu o alta firma. Aia dispune de o unica betoniera si..."e urgente, bossulica, e multe urgente!" Au trecut fix trei saptamani! Babele din bloc, milostive, au inceput deja sa-i imparta, gropii, de pomana. O japoneza, un mar, o lumanare, o mana de orez, ca miercurea-i post. Apar salvatorii. Toarna "patura". Mai lasa loc, asa, de-o palma..."Nu putem turna tot, nu se prinde, ca e frig. O rezolvam in primavara, la caldura, cand se intorc lebedele din tarile calde!" Asa e! Au dreptate! In Suedia, Norvegia ori Finlanda toate autostrazile sunt din piatra cubica.

Si, in timp ce creierii tai se storcesc incercand sa caute un loc de parcare pentru la noapte, baietii, bucurosi, afla de la radio, in timp ce postesc un "Polar" de plastic pe capota screperului ca, in Elvetia, acolo unde se tin etaloanele, noua unitate de masura pentru lene este 1 RADET = 100 de dorei, unde un RADET reprezinta timpul necesar pentru sase-sapte specialisti in domeniu spre a decoperta asfaltul, a monta o teava de 15 metri si a pune la loc "paturica".

Intre timp, la ceas de seara, un pustiulica ce in viata vrea sa devina graffitian, a scris, cu un spray, pe un panou lasat sa pazeasca groapa, exact sub RADET: MURITI! Ce dorea sa zica?

Recomandari