Fotografiile au fost surprinse în 2019 de un teleobiectiv de înaltă rezoluţie. Specialiştii de la NASA le-au oferit acum posibilitatea şi celor de pe Pământ de a vedea cum arată suprafaţa planetei.
În imagini se pot observa mai multe detalii şi chiar dispozitivul de explorare NASA care a ajuns în 2012 pe Marte.
Tot recent, cei de la NASA au anunțat că au descoperit pe suprafața acestei planete o gaură de mari dimensiuni, despre care specialiștii cred că ar putea ascunde forme de viață extratarestră.
IMAGINI CU O GAURĂ MISTERIOASĂ DE PE MARTE
- citește și: NASA: "Marte este singura planeta, dupa Terra, pe care exista zapada". Ce poate implica acest fenomen
Potrivit acestora, gaura se află la intrarea către o cavern subterană imensă. După ce au analizat mai atent locul, cei de la NASA au realizat că grota măsoară în jur de douăzeci de metri adâncime și ar putea fi mediul perfect pentru a găzdui anumite forme de viață marțiană.
PLANETA MARTE, ASEMĂNĂRI CU TERRA
Modulul robotizat InSight, aflat la suprafaţa lui Marte, a confirmat faptul că această planetă este activă din punct de vedere seismic, conform unui anunţ făcut luni de NASA, transmite Reuters.
Conform NASA, modulul InSight, care a asolizat pe Marte în noiembrie 2018 cu obiectivul principal de a analiza adâncurile planetei, a detectat până în prezent aproximativ 450 de seisme, majoritatea însă de intensitate mică. Astfel, activitatea seismică marţiană este superioară celei selenare, dar inferioară celei terestre. Cutremurele de pe Marte sunt provocate, în general, de procesul de răcire lentă prin care trece interiorul planetei încă de la formarea lui planetei în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani.
Dinamica geologică a planetei Marte este diferită de cea terestră. Învelişul exterior al Pământului este divizat ca un puzzle gigantic între plăci tectonice imense care se deplasează inexorabil pe un strat de rocă topită aflat deasupra nucleului din fier al planetei. Marte nu dispune de o astfel de tectonică a plăcilor.