Antena Căutare

În 2005, trei jurnaliști români, Marie Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian și Sorin Mișcoci, erau răpiți în Irak

Cazul jurnaliştilor dispăruţi în Siria aminteşte de cel al ziariştilor români răpiţi în Irak în urmă cu 10 ani

Cazul jurnaliştilor dispăruţi în Siria aminteşte de cel al ziariştilor români răpiţi în Irak în urmă cu 10 ani

Trei jurnalişti români, Marie Jeanne Ion (32 de ani), redactor-şef adjunct la Prima TV, cameramanul Sorin Dumitru Mişcoci (30 de ani), de la acelaşi post de televiziune, şi Eduard Ovidiu Ohanesian (37 de ani), reporter la cotidianul România Liberă, au fost daţi dispăruţi în seara zilei de 28 martie 2005 la Bagdad, împreună cu însoţitorul lor, Mohammad Munaf, cetăţean american de origine irakiană.

Cei trei, aflați în mâinile răpitorilor

Ei se aflau în capitala irakiană de aproximativ o săptămână pentru a realiza interviuri cu premierul irakian şi cu noul preşedinte al Irakului.

După sesizarea Ministerului Afacerilor Externe privind posibila răpire a ziariştilor, MAE, împreună cu principalele servicii de informaţii ale României, a alcătuit o celulă de criză pentru gestionarea situaţiei.

La întoarcerea din vizitele în Irak şi Afganistan, la 29 martie 2005, preşedintele Traian Băsescu a declarat că se caută soluţii pentru rezolvarea situaţiei. El a convocat Grupul operativ constituit la Palatul Cotroceni, aflat sub coordonarea sa.

Răscumpărare de 1 milion de dolari pentru eliberarea fiecăruia

În seara aceleiaşi zile, omul de afaceri sirian Omar Hayssam, şef al grupului de firme 'Manhattan' din Bucureşti, a anunţat că ar fi fost sunat de răpitori pentru o cerere de răscumpărare: câte un milion de dolari pentru eliberarea fiecăruia dintre cei patru, potrivit afirmaţiilor prezentate de presa centrală.

Omul de afaceri sirian a fost reţinut preventiv, la 5 aprilie 2005, de procurorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pentru comiterea unor fapte prevăzute de legea penală în ceea ce priveşte afacerea 'Volvo Truck'. La 20 aprilie 2005, Parchetul de pe lângă ÎCCJ a anunţat începerea urmăririi penale în cazul său.

Primele imagini cu jurnaliştii români, alături de ghidul lor, au fost difuzate de postul de televiziune Al Jazeera din Qatar în seara celei de-a treia zi de la dispariţie, la 30 martie 2005.

În înregistrarea video, Marie Jeanne Ion face o declaraţie în care afirmă că răpitorii nu au cerut bani în schimbul eliberării lor. Conducerea postului de televiziune a cerut la 31 martie 2005, printr-un comunicat, eliberarea imediată şi necondiţionată a celor trei jurnalişti români şi a însoţitorului lor irakiano-american, fiind pentru prima oară când Al Jazeera face un asemenea gest în cazul unor răpiri.

Un al doilea set de imagini a fost difuzat la 1 aprilie 2005 de agenţia de presă Reuters.

Citește mai departe pe observator.tv!

Săgetătorii vor avea parte de o surpriză din partea partenerilor! Află ce îți rezervă astrele miercuri, 22 iulie, pentru... A ajuns de urgență la spital, dar toți au fost șocați! Uite ce au scos medicii din stomacul fetiței!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x