- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În luna august 2023, vor avea loc două luni pline, prima fiind o super-lună, iar cea de a doua cunoscută sub denumirea de ”luna albastră”.
La ce oră se vede Luna Albastră pe 30 august 2023
Super-luna va putea fi observată în această seară, pe 1 august 2023, când astrul plin va răsări în sud-est, la o distanță de doar 357.530 km de Pământ. La Bucureşti, pe 1 august, la ora 21:30, se produce faza de Lună Plină.
Satelitul natural va fi și mai aproape în noaptea de miercuri, 30 august, adică la o distanță de 357.344 km - și pentru că este a doua lună plină în aceeași lună, apare fenomenul ce poartă numele de „lună albastră”.
Ultima dată când au apărut două super-luni pline în aceeași lună a fost în 2018 - și nu se va mai întâmpla până în 2037, potrivit astronomului italian Gianluca Masi.
Citește și: Testul care încurcă și cel mai perspicace om. Tu câte lemne vezi în imagine | Iluzie optică virală
”Luna albastră”, fenomenul astronomic din august 2023. Pe ce dată au loc cele două apariții ale Super-lunii
Super-luna are loc atunci când luna este plină în cel mai apropiat punct al orbitei sale în jurul Pământului. Acest lucru o face să pară mai spectaculoasă, cu până la 8% mai mare și 16% mai strălucitoare decât o lună plină obișnuită.
Potrivit NASA, orbita tipică a Lunii se situează între 363711.744 și 403945.344 km de Pământ, dar variațiile o pot aduce puțin mai aproape sau mai departe.
În timp ce termenul "Super-lună" se referă la orbita Lunii în raport cu Pământul, luna albastră are legătură cu frecvența, referindu-se la momentul în care există o a doua lună plină într-o singură lună calendaristică, precizează NASA. "Luna albastră" este, de asemenea, folosită pentru a descrie a treia din cele patru luni pline dintr-un sezon astrologic.
Citește și: Top 50 țări cu cele mai frumoase femei. Pe ce loc se clasează România
Luna are nevoie de 27,3 zile pentru a orbita în jurul Pământului, dar, din cauza modului în care lumina soarelui lovește satelitul, are nevoie de 29,5 zile pentru a-și completa ciclul lunar, de la o lună nouă la alta.
Expresia "lună albastră" este o expresie folosită pentru a descrie un eveniment rar, dar totuși recurent. Însă, potrivit NASA, lunile albastre nu sunt de fapt atât de rare, ele reapărând la fiecare doi ani și jumătate sau cam așa ceva.
O Super-lună albastră, însă, se întâmplă mult mai rar. Potrivit site-ului Time and Date, ultima Super-lună albastră a avut loc în decembrie 2009, iar următoarea va fi abia în august 2032.
Cum ne afectează ”Luna albastră”
Luna august este specială pentru că este perioada din an în care satelitul natural al Pământului se află cel mai aproape de planeta noastră. În plus, Luna Plină - o Super-lună - se poate vedea de două ori în aceeaşi lună, un fenomen destul de rar.
Semnificația spirituală a Lunii Albastre este legată de energia și vibrațiile unor evenimente cerești rare. Din punct de vedere spiritual, fenomenul reprezintă o oportunitate de manifestare și de încheiere a ceea ce a fost inițiat în timpul ciclului lunar anterior.
Luna Albastră este cunoscută ca fiind un eveniment ceresc rar și puternic. Ea reprezintă un moment de încheiere și de reflecție asupra intențiilor stabilite în timpul ciclului lunar anterior.
Este un moment puternic pentru manifestare, deoarece există o amplificare a energiei și a motivației. Luna Albastră oferă claritate și înțelegere a obstacolelor ce apar în calea obiectivelor noastre. Această perioadă permite o creștere spirituală profundă, vindecare și transformare.