Uitați des unde v-ați pus cheile sau de ce ați intrat într-o cameră? Vești bune! Oamenii uituci sunt mai inteligenți decât cei care își amintesc toate detaliile

 

Se întâmplă, uneori, să uităm lucruri! Fie nu mai ţinem minte ce trebuia neapărat să facem, fie ne uităm încărcătorul telefonului acasă, deşi ştim că vom avea o zi lungă, fie - pur şi simplu - mergem dintr-o cameră în alta, iar când ajungem nu mai ştim de ce am făcut asta. Însă, chiar dacă astfel de persoane sunt considerate nişte uituce, realitatea e cu totul alta. Au descoperit-o cercetătorii canadieni.

Obişnuiţi să uitaţi anumite lucruri? Cheile? Numele oamenilor pe care tocmai i-aţi întâlnit? Un nou cuvânt din vocabular? Numere de telefon? Dacă e aşa, probabil credeţi că aveţi o memorie slabă. Dar adevărul este că aveţi un creier extraordinar!

Este şi concluzia cercetătorilor de la Universitatea Toronto care au descoperit că o memorie perfectă nu este neapărat un semn de inteligenţă. Studiul lor publicat în The Neuron Journal arată că uitucii ar putea fi mai isteţi decât cei care îşi amintesc toate detaliile. Explicaţia ar fi că, în multe cazuri, înţelegerea imaginii de ansamblu este mult mai valoroasă decât reţinerea unor amănunte care, ulterior, se vor dovedi a fi inutile.

„Este important pentru creier să uite detaliile irelevante şi, în schimb, să se concentreze pe lucrurile care îl vor ajuta să ia o decizie”, a exlicat Blake Richards, profesor la Universitatea Toronto, pentru CNN.

Savanţii au descoperit că partea creierului care înmagazinează amintirile înregistrează informaţiile importante peste cele vechi şi neînsemnate. Astfel ne ajută să alegem ce amintiri vechi nu ne mai sunt de folos, pentru a face loc unor chestii utile. Oamenii de ştiinţă avertizează, însă, că pierderile frecvente de memorie ar putea fi un motiv de îngrijorare. În acest caz, cei afectaţi sunt nevoiţi să apeleze la un doctor de specialitate.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI