Antena Căutare

Observator Special: Istoria celor mai ciudate secte din Romania

"Biserica Universala" este una dintre sectele care au luat avant in Romania. Este o secta de import, ce a fost creata in Brazilia, in anul 1977, de un fost preot romano-catolic. Initial, a avut un scop nobil: sa ajute comunitatile sarace din Rio de Janeiro.

Pe parcurs, insa, slujitorii "Bisericii Universale" au descoperit ca religia - fie ea si inventata - este o imensa sursa de venituri. Secta s-a extins la nivel mondial, asa ca nu putea sa ne ocoleasca tocmai pe noi, romanii.

In zilele noastre, nimic nu mai este gratis. Nici macar credinta. Speranta si rugaciunea costa. Costul este si mai mare in cazul bisericilor atipice. Asta au descoperit reporterii de la Observator Special mergand cu camera ascunsa intr-un astfel de lacas de cult. Un loc in care icoanele nu au ce sa caute pe pereti, preotii nu poarta hainele clasice, iar oamenii nu se inchina. In cazul celor din urma, credinta se cuantifica in bani. De remarcat este ca preotii nu se incurca atunci cand vine vorba despre sumele donate. Nimic mai jos de 500 de lei. Plus ca au si solutii in cazul "credinciosilor" care nu dispun de sumele solicitate.

Pentru a fi si mai convingatori, vin si cu dovezi. Oameni care spun ca au avut parte de minuni datorita sacrificiului material. De fiecare data sunt aceiasi cei care vin in fata sa-i determine si pe ceilalti sa le urmeze exemplul. Iar oamenii cred. Cred ca oferindu-si economiile, problemele lor vor disparea. Pentru a-i convinge de acest lucru, asa-zisii preoti arata enoriasilor puterile lor tamaduitoare. In fiecare zi se fac slujbe tematice. Intr-o zi, pentru putere financiara, in alta zi, pentru familie, apoi impotriva bolilor si chiar impotriva vrajitoriilor. Credinciosii platesc asa cum ar face-o la ghiseul unei bancii. Rata la biserica, ce include nu doar rugaciunile special directionate, ci si simpla lor prezenta, reprezinta 10 la suta din pensii sau salarii.

Preotii "Bisericii Universale" sunt policalificati. Sunt in stare sa rezolve orice problema, de orice natura. Totusi, nicio slujba nu este mai asteptata decat cea de vineri. Ce se intampla atunci? Preotii fac exorcizari si vindecari la distanta.

Sute de oameni se inghesuie sa vada cum Necuratul este alungat, in tipetele de groaza ale acelorasi si acelorasi femei. Dupa scoaterea Diavolului din enoriasii care au cazut victime ale magiei negre, urmeaza vindecarea cu pelerina. Evident, toate acestea costa. Intr-o sala in care incap sute de persoane, dintr-un colt sau din altul se aude cate un tipat al celor care sunt chinuiti de duhuri rele. Coincidenta sau nu, cei mai aprigi participanti sunt trei-patru doamne, care nu rateaza nicio exorcizare de vineri si care devin foarte vocale in momentul in care aud vorbindu-se despre magia neagra.

Propovaduiesc sexul fara finalizare, igiena corporala e facultativa, nu beau apa, nu fierb, nu prajesc, nu coc si nu incalzesc niciun fel de mancare, iar carnea este exlcusa.
Sunt regulile principale ale sectei ELTA, infiintata de un domn pe nume Ion Dumitrescu. Guru-ul mioritic si adeptii sai se imbraca doar in alb, dupa model esenian, si se declara dusmani de moarte ai MISA.

20.000 de oameni care traiesc intr-un mister aproape total. Pentru ei, cea mai importanta persoana de pe pamant poarta un nume banal: Ion Dumitrescu. Ca sa respectam adevarul istoric, inclusiv ca persoana, Ion Dumitrescu a fost un individ banal, pana la sfarsitul anilor '80. Atunci, a simtit o strafulgerare concretizata intr-o dorinta intensa de a curata lumea de pacate. Si-a gasit o gramada de romani care sa rezoneze la principiile pe care le enunta si gata secta! Principiile ELTA sunt trei la numar: ”Sunt ceea ce gandesc” , „Imi ridic vibratiile” si „Nu mi-e teama de nimic”.

Actul sexual pentru adeptii ELTA este o meditatie in doi. Barbatii nu au voie sa aiba acte sexuale cu finalitate. Acestia pot avea orgasm de patru ori primavara, de trei ori vara, toamna de doua ori si iarna o singura data. Adeptele valorilor promovate de Ion Dumitrescu nu au voie sa poarte sutien si trebuie sa stea dezbracate cel putin o ora pe zi pentru a-si admira trupul. Regulile stranii nu se opresc insa aici. Adeptii ELTA nu au voie de bea apa si spun ca extraterestrii au adus cola pe pamant. Sunt convinsi ca omul a fost creat de extraterestri si se roaga pentru pace si armonie! Nimic rau in asta, daca trecem peste ciudatenia cu fiintele de pe alta planeta, care au venit in vizita cu OZN-ul ca sa creeze o rasa asemanatoare lor, tocmai pe Pamant.

Pentru aparitia Miscarii Raeliene a fost de ajuns ca un jurnalist francez sa aiba o viziune cum ca ar fi fost rapit de extraterestri, care nu l-ar fi supus unor experimente dureroase, ci i-ar fi cerut sa-i ajute sa revina pe Terra. Liderul raelienilor mioritici este un om cu ambitii mari, pentru ca e decis sa construiasca pe teritoriul nostru o ambasada, unde extraterestrii sa fie gazduiti cand vor binevoi sa revina pe planeta noastra.

Miscarea Raeliana pune un accent foarte mare si pe sexualitate, care este aproape sacra si nu cunoaste absolut nici un fel de oprelisti sau constrangeri. Singura regula care trebuie respectata este ca toti partenerii sa fie de acord cu aceasta practica.

In Romania, doctrina raeliana a fost introdusa la inceputul anilor 2000, de Tomita Marinescu. A reusit sa convinga doar 30 de romani sa i se alature, dar nu dispera. Tomita e acum ghid de nivelul patru si, alaturi de cei 70.000 de adepti ai miscarii din intreaga lume, asteapta intoarcerea extratereotrilor Elohim, in 2035.

Pestera de la Roscani din judetul Hunedoara a fost pentru cativa ani salasul „Fiilor Luminii". Mai multi oameni au venit aici sa-si urmeze invatatorul, pe Francisc Maitreya, si au intemeiat o noua credinta. Si-au parasit familiile si au renuntat la viata lumeasca pentru a trai in post si rugaciune, asa cum le cerea mentorul lor.

Francisc Horvath s-a nascut in Deva, iar copilaria si-a petrecut-o in satul Cristur. A urmat Liceul de Arte Plastice din Deva, lucrand mai apoi ca tehnician la o fabrica din Timisoara. Timp de cativa ani a fost profesor si designer in Vaslui. Dupa 1990, si-a schimbat numele in Maitreya si s-a autodeclarat fiul lui Dumnezeu, vindecator, daruit cu puteri divine miraculoase.

Maitreya a intemeiat in Pestera Roscani o secta, nerecunoscuta de autoritatile din Romania. "Fiii Luminii" sau "Crestinii noii ere" practicau un amestec foarte ciudat de ortodoxism, hinduism si budism. Isi faceau cruce, ii slaveau pe Iisus Hristos si pe Maica Domnului, dar credeau in reincarnare, faceau exercitii de yoga si meditau ore intregi.
Localnicii nu ii respingeau, pentru ca modul lor de viata nu deranja pe nimeni. Singurul lucru care ii nedumerea era ca Fiii Luminii nu spuneau "Buna ziua" ca restul lumii, ci "Pace si Iubire"

Adeptii lui Maitreya au trait linistiti, pana in momentul in care a aparut un zvon potrivit caruia ei puteau vindeca orice boala. Asa a ajuns in pestera lui Maitreya o tanara de 26 de ani, bolnava de diabet. Doar ca potiunile pregatite de pustinici i-au fost fatale. Femeia a murit la scurt timp. Se intampla in anul 1997. Cu toate acestea, parintii tinerei nu i-au acuzat pe Fiii Luminii de crima. Cel care o ingrijise cum stiuse el mai bine - cu ceaiuri din plante si tot felul de fierturi - a primit o pedeapsa cu suspendare.

Totusi, de atunci, Maitreya parca nu a mai fost la fel, pentru ca - intr-un final - sa-si ia viata. Se intampla in 2003. Satenii spun ca inainte de a muri, umbla prin sat si spunea ca el este Iisus. Cel putin ciudat, avand in vedere ca Maitreya ar fi trebuit sa fie cel de-al saptelea avatar al lui Dumnezeu, dupa Krishna, Rama, Buda, Mahomed, Zamolxes si IISUS.

Adeptii nu au parasit pestera in care traisera pana atunci. Au ramas acolo, sa-si adore in continuare maestrul. "Fiii Luminii" sustin ca l-au vazut din nou luna trecuta, pe 4 noiembrie, in timp ce meditau. Maitreya s-a aratat in interiorul pesterii, sub forma unei lumini. A stat destul pentru ca adeptii sa se poata fotografia cu el. Dovada a fost postata pe Internet, pentru ca nici "Crestinii noii ere" nu au scapat de flagelul tehnologiei de varf.


GALERIE FOTO! Eroii benzilor desenate: Testoasele Ninja s-au intors! ... Anca Rusu a decorat unul dintre bradutii licitati la Festivalul Brazilor de Craciun...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x