Antena Căutare

Observator Special: Romanii nu stiu cine sunt personalitatile de pe bancnotele romanesti

Romanilor le plac banii! Sa-i aiba, sa-i simta in buzunare si mai ales sa-i cheltuieasca. Dar, cand vine vorba de informatii suplimentare, conationalii nostri au picat testul culturii generale. Cu alte cuvinte, multi romani habar nu au cine sunt personalitatile de pe bancnote. Spre exemplu, pentru unii, de pe bancnota de 10 lei le zambeste fostul presedinte Emil Constantinescu. Altii ii contrazic si il vad pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza. In tot acest rastimp, pictorul Nicolae Grigorescu se rasuceste in mormant. Si-odata cu el toate generatiile de ctitori ai scolii romanesti.

Sa delimitam putin lucrurile. Banii nu sunt la fel. Si nu vorbim doar de diferentele de tara, culoare, valoare. Intr-adevar pentru multi, sa nu ai bani e tragedie. Sa-i ai, e fericire. Sa-i ai si sa nu stii ce-i de capul lor, e tragi-comic. Norocul multora dintre romani este ca bancnotele noastre au valoarea scrisa pe ele. Daca ar trebuie sa fie identificate doar dupa personalitatile de pe ele, am fi o tara de falimentari.

Chiar daca avea par, suntem convinsi ca George Enescu ar fi chelit in cele din urma. Daca era contemporan cu o mare parte dintre romani. si-ar fi smuls de unul singur toata podoba capilara.

Practic, experimentul reporterilor Observatorului Special a vrut sa vada cati botoseneni stiu care dintre personalitatile nascute in oras apar pe bancnote. Ce-a urmat ar provoca un atac cerebral oricarui dascal mai exigent. Sau poate provoca o adevarata criza de nervi unui domn cu pretentii prea ridicate pentru standardele tinerilor.

Dupa experiment, am aflat de ce lumea vrea sa ploua cu valuta. Pe bancnotele euro nu apare niciun portret, deci nici batai de cap. Asa, insa, banconta de 10 lei si pictorul Nicolae Grigorescu au fost asasinati de atacul inculturii generale sau generalizate. Nu ne-am decis inca.

Astazi, ora 21:24: Un asteroid inalt cat o cladire de 20 de etaje si lat cat un teren de fotbal se indreapta spre Pamant... Facebook, atacata de hackeri. "Piratii" nu au reusit sa ajunga la datele utilizatorilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x