Antena Căutare

Originea Crăciunului. Când s-a născut Iisus și cum a devenit 25 decembrie data Nașterii Domnului

Originile Crăciunului. În aproape toată lumea Crăciunul este sărbătorit la data de 25 decembrie, această dată fiind legată de Nașterea lui Iisus Hristos. Scrierile istorice susțin că data la care s-a născut IIsus nu este 25 decembrie, ba mai mult, acest eveniment nu a putut fi datat cu certitudine

Originea Crăciunului. Când s-a născut Iisus și cum a devenit 25 decembrie data Nașterii Domnului Galerie
cand s-a nascut de fapt iisus

Originile Crăciunului. În aproape toată lumea Crăciunul este sărbătorit la data de 25 decembrie, această dată fiind legată de Nașterea lui Iisus Hristos. Cu toate acestea, scrierile istorice susțin că data la care s-a născut IIsus nu este 25 decembrie, ba mai mult, acest eveniment nu a putut fi datat cu certitudine. Și totuși, când a venit Iisus Hristos pe lume și de ce s-a stabilit data de 25 decembrie ca fiind ziua în care Mântuitorul s-a întrupat ca om?!

Mesaje de Crăciun Fericit, Sms-uri și Felicitări! Trimite cele mai frumoase urări celor dragi

Originie Crăciunului. Date istorice despre Nașterea lui Iisus

Conform tradiției, acceptată în general ca adevăr istoric, Isus s-a născut în jurul anului 4 î.e.n.și a murit în jur de 30 e.n. Evangheliile lui Matei și Luca, precum și Evanghelia după Toma menționează ca loc al nașterii orașul Bethleem Efrata.

Cu toate acestea, istoricii nu au căzut de acord asupra locului nașterii lui Isus, mulți dintre ei considerând așezarea Nazaret ca locul nașterii sale. Nazaretul pare cea mai bună aproximare a locului nașterii lui Isus. Ca alternativă, unii numesc Betleem de Galileea, o așezare la 10 km de Nazaret, deoarece Betleemul Iudeei nu poate fi luat în seamă din lipsă de dovezi arheologice că ar fi fost locuit în timpul lui Isus.

Cele patru evanghelii canonice sunt principala sursă a biografiei lui Isus, însă aceste evanghelii au părți unde diferă unele de altele, fiecare surprinzând viața lui Isus într-un mod diferit și uneori contradictoriu.

Originea Crăciunului. Când s-a născut Iisus și cum a devenit 25 decembrie data Nașterii Domnului

Evangheliile după Matei și Luca, informații despre arborele genealogic al lui IIsus

Evangheliile după Matei și după Luca oferă informații despre familia și strămoșii lui Isus. Ambele susțin că Isus este un fiu al tribului Iuda, urmașul regelui David și al lui Avraam. Lista strămoșilor dintre David și Avraam este aceeași în ambele evanghelii, dar lista strămoșilor dintre David și Iosif este diferită.

Mai precis, Matei începe cu Solomon, continuă cu regii care au stat la cârma Regatului Iudei, listă care s-a terminat cu Ioachim (odată cu învingerea lui Iuda de către Babilon). Astfel, Matei afirmă că Isus ar fi urmaș al lui David.

După Luca, lista strămoșilor lui Isus este mult mai lungă, ea mergând până la Adam și Eva.

Originea Crăciunului. Când s-a născut Iisus și cum a devenit 25 decembrie data Nașterii Domnului

iisus hristos

Nașterea lui Iisus

Biblia relatează că Isus nu a avut o naștere obișnuită. Încă înainte de naștere, mai mulți profeți din tradiția iudaică au prezis venirea lui Mesia. Ei, însă, susțineau că Mesia va veni puternic pe Pământ, ca rege, nu născut într-un staul și petrecându-și viața ca dulgher.

Povestea nașterii lui Iisus o înfățișează pe Maria din Nazaret, vizitată de îngerul Gabriel care i-a prezis venirea pe nume a unui fiu pe care aceasta avea să-l numească Iisus. Modul în care aceasta a rămas însărcinată este unul inedit - Duhul Sfânt se pogorâse asupra ei, a „umbrit-o” și ea a rămas însărcinată. Acesta este considerat un mit care se regăsește inclusiv in mitologia greacă și care abordează inseminarea femeilor de către zei.

Originea Crăciunului. Când s-a născut Iisus și cum a devenit 25 decembrie data Nașterii Domnului

Când s-a născut de fapt, Iisus

Conform Evangheliei după Luca, Isus s-a născut probabil vara, între martie și noiembrie.

Ideea că Isus s-ar fi născut pe 25 decembrie a fost introdusă de biserică în secolul al IV-lea, sub domnia lui Constantin cel Mare, pentru a înlocui o sărbătoare păgână celebrată pe acea dată.

O altă ”dovadă” că nu s-ar fi născut iarna este și versetul din Luca în care se vorbește despre turmele de oi. Păstorii trăiau sub cerul liber și făceau noaptea de strajă lângă turmele lor.

O altă scriere carte remarcă faptul că oile stăteau sub cerul liber începând cu săptămâna dinaintea Paștelui până la jumătatea lunii noiembrie. Apoi adaugă: Iarna stăteau în staule, acest amănunt fiind suficient pentru a înțelege că data la care se ține de obicei Crăciunul, într-o lună de iarnă, este puțin probabil să fie corectă, deoarece Evanghelia spune că păstorii se aflau pe câmp.

Originile Crăciunului

Crăciunul a început să fie serbat de către creștini pe 25 decembrie, după cel puțin trei secole de la începerea misiunii de evanghelizare a apostolilor, anume începând cu secolul al IV-lea în Vest și începând cu cel de-al V-lea secol în Est.

Inițial, sărbătoarea nașterii lui Hristos era ținută pe 6 ianuarie, istoricii știind azi că ea se celebra deja în 336 d. Chr., la Roma. (în Est, „Boboteaza”, serbată la data de 6 ianuarie începând cu secolul al IV-lea, celebra pe atunci nașterea, botezul și primul miracol al lui Iisus, în timp ce gnosticii (sectă creștină considerată eretică de către creștinismul canonic) serbau aceeași „Epifanie” în Egipt, încă din secolul al II-lea, tot la data de 6 ianuarie, când, în viziunea lor, „Iisus s-a arătat ca Fiul lui Dumnezeu la botez”.

Originea Crăciunului. Când s-a născut Iisus și cum a devenit 25 decembrie data Nașterii Domnului

De ce data de 25 decembrie este aleasă drept data nașterii lui Iisus

O teorie pentru a explica alegerea datei de 25 decembrie pentru celebrarea nașterii lui Isus este creștinizarea festivalului păgân de la, Roma Dies Natalis Solis Invicti, care înseamnă "ziua de naștere a Soarelui Necucerit", festival inaugurat de împăratul roman Aurelian, pentru a sărbători zeul soare și a sărbători solstițiul de iarnă, de la 25 decembrie.

Conform acestei teorii, în timpul domniei împăratului Constantin, scriitorii creștini au asimilat această sărbătoare ca ziua de naștere a lui Isus, asociind-o cu "Soarele neprihănirii".

Originile Crăciunului. Și alte tradiții de Crăciun își au origini îndepărtate. Spre exemplu, obiceiul împodobirii bradului de Crăciun îsi trage originile de la popoarele germanice, iar tradiția s-a răspândit în restul Europei și apoi în toata lumea după Primul Război Mondial.

Moș Crăciun își are și el originea din olandezul Sinterklaas, care înseamnă Sfântul Nicolae, iar tradiția cadourilor din noaptea de 24 decembrie spre 25 decembrie ar proveni de la Martin Luther care a promovat datina Christkindl (copilașul Cristos), ca o alternativă a obiceiului catolic Nikolaustag (ziua lui Nicolae) de pe 6 decembrie.

sursa: wikipedia.org - Nașterea Domnului, Wikipedia- Crăciunul, Wikipedia - Iisus din Nazaret

Sărbători de iarnă. Râzi cu lacrimi! Cele mai bune bancuri de Crăciun... Cele mai vechi tradiții românești de Crăciun. Ce trebuie să facem astăzi pentru „prosperitate şi sănătate în anul care v...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x