Antena Căutare

„Răpirea din serai” a devenit emblema unei epoci. Cu cât se vinde acum carpeta

„Răpirea din serai” este deja emblematică pentru Epoca de Aur. Cea mai cunoscută carpetă din locuințele românilor a devenit o posesie prețioasă și este scoasă la vânzare în mediul online.

colaj Răpirea din serai în diferite variante și culori
Cea mai cunoscută carpetă din locuințele românilor a devenit o posesie prețioasă și este scoasă la vânzare în mediul online | OLX

Pe celebra carpetă este înfățișată o scenă din „Răpirea din serai” („Die Entführung aus dem Serail”), opera semnată de Wolfgang Amadeus Mozart, reprezentând o tânără care a fost răpită din iubire din palatul lui Selim Pașa, din Turcia.

„Răpirea din serai” a devenit emblema unei epoci

Potrivit operei, Constanţa era închisă în palatul lui Selim Paşa. Belmonte, un tânăr nobil spaniol dorea să o elibereze, dar nu avea acces în palat, aşa că s-a dat drept unul dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi italieni ai timpului, profitând de faptul că Selim Paşa era mare amator de arhitectură.

Citește și: S-a stins familia comunistă! A murit Ion Ceaușescu, fratele lui Nicolae Ceaușescu. Cu ce se ocupa acesta

La miezul nopţii, Belmonte pătrunde în grădina seraiului şi cu ajutorul unei scări coboară către o barcă acostată la ţărm. Sunt prinşi, Selim Paşa soseşte şi, pe rând, Belmonte şi Constanţa iau vina asupra lor, fiecare dorind să-l salveze pe celălalt. Astfel că Selim Pașa îi iartă, fiind impresionat de puterea dragostei lor, şi le redă libertatea.

Imaginea iubirii, acum definiția kitschului, a ajuns în casele românilor 200 de ani mai târziu, găsindu-și sălașul pe peretele sufrageriilor. Iar odată cu această ”invadare”, „Răpirea din serai” a ajuns simbolul perioadei comuniste și, bineînțeles, al nivelului cultural de la acea vreme al majorității românilor.

Citește și: Muzeul Kitsch-ului din Bucureşti a fost jefuit! Trei indivizi au fugit cu leul aurit de la intrare: Directorul muzeului oferă recompensă celor care dau o mână de ajutor în prinderea făptașilor

La cât ajunge prețul ei în prezent

După Revoluție, românii au renunțat la acest tablou semnificativ, alegând să-l dosească prin cutii de depozitare sau să-l arunce. După ani buni a revenit la modă, carpeta fiind scoasă la licitație pe internet. Aceasta ajunge chiar la mii de lei.

Recunoscându-i totuși esența kitsch, românii o consideră o emblemă a epocii comuniste, dându-i astfel o valoare simbolică, dar și una etnografică. „Răpirea din Serai” este o madlenă a românilor, trezindu-le nostalgii, până într-atât încât anul trecut a fost piesa centrală a unei expoziții de la Muzeul Țăranului Român.

Citește și: Icoane 3D, cruci cu termometru, peştele de cristal, carpeta Răpirea din Serai, printre atracțiile unui muzeu din Bucureşti. Care este prețul unui bilet: "Pentru români, aplicăm o reducere. Sunt expuşi la kitsch zilnic"

Conform unei surse, carpeta poate fi achiziționată online chiar și cu peste 5.000 de lei și nu puțini oameni se ”luptă” la licitații pentru a pune mâna pe o relicvă a propriului trecut. Bineînțeles, prețul diferă în funcție de dimensiunea carpetei, dar și de starea de degradare a acesteia.

Sursa menționată mai sus citează un manager de terasă, care a expus o astfel de carpetă: „Mai mult de 40% din populaţia Româniie cred că avea răpirea pe perete. Asta reprezintă o copilărie. A noastră. Toţi oamenii care au prins perioada comunistă ştiu despre această carpetă”, spune Adrian Rebenciuc.

De asemenea, antropologul Cristina Tesar îi susține spusele: „Mi se pare că e o emblemă a unei epoci până la urmă. Cred că a venit să înlocuiască covorul ţesut în război, că tot avem aici un război, de bunicile noastre.”

Citește și: Anunțul de închiriere care a stârnit un val de critici în online: „Are si carpeta cu Rapirea din Serai?”. Cum arată apartamentul

Simbolul sufrageriilor comuniste a revenit în viața românilor, continuând să iște controverse, mai ales că nostalgiile oamenilor în ceea ce privește perioada comunistă sunt atât de subiective și se ciocnesc de mentalitatea generațiilor de după Revoluție.

O femeie a găsit un cocoș fără picioare și l-a adoptat. Ceva complet neașteptat s-a întâmplat în scurt timp... De ce să nu faci poze în cimitir. Avertismentul de care trebuie să ții cont...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x