Antena Căutare

"Şarlotă" – sătucul de care s-au îndrăgostit străinii! Aici TOTUL este perfect simetric şi nimic nu e întâmplător

Charlottenburg (sau Șarlotă) este un sat din Banat, situat la doar 50 de kilometri de Timişoara. Ce e spectaculos la el? Ei bine, acesta este perfect circular, fiind declarat monument istoric de către Ministerul Culturii şi Cultelor.

Charlottenburg (sau Șarlotă) este un sat din Banat, situat la doar 50 de kilometri de Timişoara. Ce e spectaculos la el? Ei bine, acesta este perfect circular, fiind declarat monument istoric de către Ministerul Culturii şi Cultelor.

A fost conceput şi clădit în secolul al XVIII-lea, la fel ca majoritatea satelor din comuna Bogda, de către şvabii bănăţeni. Cu un diametru de 210 de metri, satul are o simetrie perfectă. Parcă ar fi fost desenat!

“Acest sat este singurul sub forma circulară. Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca alta şi nici cu un picior mai distanţată una faţă de alta, având un stil foarte frumos simetric; la fel şi cele patru intrări în sat – au aceeaşi distanţă una faţă de alta”, povestea pantofarul Johann Caspar Steube, în 1779.

“Iniţial avea un diametru de 210 metri. Erau doar 30 de case şi 130 de persoane. În 1890 au venit aici în sat şi maghiari. Oamenii se ocupau de agricultură. Iniţial, în mijlocul satului era o fântână înconjurată de o plantaţie de duzi. Şi acum mai sunt câţiva”, spune Peter Trimper. El e istoricul satului, profesorul, harnicul, neamţul, omul care le ştie pe toate. El e singurul german care se ocupă de cimitir, singurul care face curat şi coseşte iarba. E cantor la biserică, se ocupă şi de îngrijirea lăcaşului de cult. E singurul care mai ştie istoria localităţii, are cărţi şi însemnări vechi, potrivit adevarul.ro.

După plecarea nemţilor, simetria caselor s-a mai stricat, apărând construcţii care nu au ţinut cont de nicio regulă. „Primul neamţ care a plecat a fost Rupert, în 1973. Acum vrea să revină să facă o cabană aici. Pe vremuri, singurul român din sat era jandarmul. Mai erau şi zece familii de maghiari. Apoi au început să fie aduşi masiv moldovenii, cu trenurile sărăciei. Au început să construiască aiurea, au stricat aranjamentul, e trist", a povestit Peter Trimper, potrivit adevarul.ro.

Acum, Charlottenburg pare un loc pustiu, lipsit de viaţă. Doar sunetul scos de clopotul bisericii mai sparge monotonia. Încă un loc fascinant, unic, pe cale să fie distrus de civilizaţie...

Sursa: adevarul.ro

„Să vă ferească Dumnezeu de asemenea dihanie în casă!” Uite ce sfaturi dădeau țăranii tinerilor care își căutau jumătate... Nu a vrut să-și invite părinții la nuntă! Uite ce scrisoare le-a trimis mireasa, atunci când aceștia au vrut s-o forțeze...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x