Antena Căutare

20 de morți, zeci de răniți și sute de gospodării distruse în urma tornadelor de la Brețcu și Făcăeni! Fenomenele extreme de care a uitat toată lumea

Imaginile teribile ce au surprins tornada uluitoare de la Drajna, județul Călărași, ce a avut loc marți seară și în urma căreia au fost răniți 12 oameni, au ajuns în presa internațională, site-uri ca BBC, Euronews, Russia Today și la Repubblica vorbind despre fenomenul din România. 

Imaginile teribile ce au surprins tornada uluitoare de la Drajna, județul Călărași, ce a avut loc marți seară și în urma căreia au fost răniți 12 oameni, au ajuns în presa internațională, site-uri ca BBC, Euronews, Russia Today și la Repubblica vorbind despre fenomenul din România.

”O tornadă a răsturnat un autobuz și a lăsat în urmă 12 răniți în România”/ ”O tornadă puternică a provocat distrugeri într-o zonă rurală din România” sau ”Tornadă apocaliptică în România. Imaginile sunt impresionante” au fost câteva dintre titlurile din presa internațională.

În ciuda faptului că fenomenul i-a speriat pe români, mai ales că în urma acestei tornade 12 persoane au fost rănite, după ce un microbuz a fost luat pe sus și aruncat pe câmp, tornadele nu sunt fenomene străine în România.

Cod roșu în România! O tornadă cu o forţă uriaşă a declanşat alertă în judeţul Călăraşi!

Articolul continuă după reclamă

Potrivit datelor statistice, în România au fost raportate, de-a lungul zecilor de ani, sute de tornade, însă cele mai puternice au avut loc în 1912, la Brețcu (Covasna), dar și cea de la Făcăeni, mai recentă, ce s-a produs în 2002.

Tornadele apar în sezonul cald, din cauza încălzirii diurne a aerului, când se formează o mișcare în sus a aerului, ceea ce duce în anumite condiţii la formarea norilor de furtună. Prin urmare, ei înmagazinează un volum imens de apă, care, la un moment dat, cade sub formă de precipitaţii. Prin urmare, apare un puternic curent descendent, care poate intra în rotaţie cu aerul cald din faţa furtunii, astfel, apare un fuior sau pâlnie la baza norului, care coboară şi atinge solul, producând o tornadă.

În ciuda faptului că aceste fenomene sunt rare în România, acestea au existat dintotdeuana, însă erau la altă intensitate și erau denumite vijelii ori vârtejuri.

Avertisment ANM după tornada de la Drajna: Vor mai exista fenomene extreme în România în perioada următoare

În urmă cu 17 ani, însă, mai exact pe 12 august 2002, chiar la Făcăeni, o tornadă cu o intensitate F3 + a avut loc în România, fiind desemnată de către oamenii de știință cea mai puternică tornadă a secolului XXI. Atunci, trei persoane au murit, alte 15 au fost rănite, iar peste 1.000 de persoane au fost sinistrate. Evident, s-au produs mai multe pagube, iar o pădure de salcâmi de 120 de hectare a fost distrusă.

20 de morți, zeci de răniți și sute de gospodării distruse în urma tornadelor de la Brețcu și Făcăeni! Fenomenele extreme de care a uitat toată lumea

Fenomentul meteorologic puternic a durat doar două minute, însă, a fost suficient pentru a răpi trei vieți și a produce numeroase pagube materiale. Totul s-a petrecut într-o zi de 12 august, după ora 19:00, când la un moment dat un nor negru s-a abătut asupra localității. La un moment dat a început să bată vântul puternic, iar apoi s-a format vijelia ce a măturat sute de locuințe, a răpit trei vieți și a scos din rădăcini 120 de hectare de salcâmi.

Încă de atunci, Leslie R. Lemon, cunoscut meteorolog american, specializat în tornade, a făcut un studiu, împreună cu meteorologi români și recomanda intensificarea eforturilor de prognozare a tornadelor, creşterea conştientizării publicului şi măsuri pentru siguranţa populaţiei.

Apar primele mărturii ale pasagerilor din autocarul răsturnat de tornadă: "Preotul a spart geamul cu piciorul, așa am putut ieși"

De asemenea, localitatea Făcăeni a fost lovită de o tornadă și în urmă cu doi ani de zile, pe 23 mai 2017. N-a fost, însă, atât de puternică. La momentul respectiv, însă, au fost doborâți peste 100 de copaci, iar 1000 de metri de solarii au fost distruse.

Cea mai violentă tornadă care s-a produs în România este cea din localitatea Brețcu, care a avut loc în 1912, în județul Covasna. Atunci, 17 oameni au murit, 150 au fost răniți, iar peste 1.500 de gospodării au fost distruse.

Cum s-a format tornada de la Drajna

O tornadă uluitoare s-a format, marți după-amiază, în zona localității Drajna, județul Călărași, iar vântul puternic a răsturnat un autocar cu 39 de pasageri, iar cel puțin zece case au rămas fără acoperiș. De asemenea, mai multe localități au rămas fără energie electrică în urma acestui fenomen meteo complex, ce a fost explicat, pe larg, de meteorologi.

Mai exact, acesta s-ar fi produs din cauza unui front rece.

20 de morți, zeci de răniți și sute de gospodării distruse în urma tornadelor de la Brețcu și Făcăeni! Fenomenele extreme de care a uitat toată lumea

”Contextul anunţa această instabilitate, avem un front rece care a pătruns în prima parte parte a zilei prin Oltenia şi s-a deplasat lent spre Muntenia şi Dobrogea. În spate avea temperaturi mai scăzute, în faţă un aer mai cald, care a generat temperaturi de până la 25 de grade Celsius în sud-est. Când sunt astfel de temperaturi, se dezvoltă aceşti nori cumulonimbus. Sunt cei mai periculoşi, din datele radar vârful a atins azi 13 – 14 km, iar baza lor a pornit de la 500 m – un km. Aceşti nori produc aceste fenomene foarte violente. La un moment dat s-a dezvoltat această mişcare de rotaţie la bază, adică un curent ascendent a hrănit furtuna, în spate s-a format un curent descendent care a intrat în rotaţie şi s-a generat acest vânt cu aspect tornadic. Vorbim de tornadă când pâlnia atinge nivelul solului. La măsurăturile de la staţiile meteo, vântul nu a depăşit 80 – 90 km pe oră”, a explicat meteorologul Mihai Timu, potrivit Digi24.

Operă și rock, cu Tiberiu Soare, românul care a ajuns dirijor la doar 22 de ani: „Este o meserie complicată, ce presupun... Un luptător MMA și-a cerut în căsătorie iubita într-un mod inedit și riscant! „A trebuit să țip la ea ca să reacționeze”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei Miercuri, 13.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x