Un student universitar la Școala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL) din Elveția a rezolvat un mister care a intrigat oamenii de știință de zeci de ani. Bulele de aer dintr-un pahar de apă se ridică liber spre suprafață, iar mecanismele din spatele acestei situații se explică ușor prin legile de bază ale fizicii.
Totuși, aceleași teorii științifice nu au putut explica de ce acele bule dintr-un tub cu diametrul de câțiva milimetri nu se ridică în același mod și par „blocate”, nemișcate. Totul până când studentul Wassim Dhaouadi a aflat că, de fapt, se mișcă, dar o fac foarte încet. Misterul a durat un secol.
Conform cercetărilor și observațiilor sale, explicația este dată de formarea unui film ultra-subțire de lichid în jurul bulei, care îl împiedică să crească liber. Și a descoperit că, de fapt, bulele nu sunt oprite, pur și simplu că nu observăm că se mișcă pentru că o fac extraordinar de încet.
Problema nu a fost elucidată timp de mai bine de un secol
Fizicienii au observat acest fenomen pentru prima dată în urmă cu aproape un secol, dar nu au putut găsi o explicație. În teorie, bulele nu ar trebui să opună rezistență decât dacă lichidul este în mișcare; astfel, o bulă blocată nu ar trebui să aibă un impediment pentru a se ridica la suprafață.
În anii 1960, Bretherton a dezvoltat o formulă bazată pe forma bulelor pentru a explica acest fenomen. De atunci, alți cercetători au rămas la ideea că bula nu se ridică din cauza unui film subțire de lichid care se formează între bule și peretele tubului. Dar aceste teorii nu pot explica pe deplin fenomenul.
Wassim Dhaouadi nu a putut doar să vadă filmul subțire de lichid, ci și să-l măsoare și să-i descrie proprietățile, ceva ce nu a fost făcut niciodată.
Citește și: