Antena Căutare

Un student pune capăt unui mister din fizică. Știința nu a reușit să-l rezolve într-un secol

Cercetătorii nu au știut pânp acum de ce bulele de aer dintr-o eprubetă păreau „prinse” și nu s-au ridicat libere la suprafață ca în alte recipiente mai mari, precum paharele de apă.

Un student pune capăt unui mister din fizică. Știința nu a reușit să-l rezolve într-un secol
O nouă descoperire în fizică

Un student universitar la Școala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL) din Elveția a rezolvat un mister care a intrigat oamenii de știință de zeci de ani. Bulele de aer dintr-un pahar de apă se ridică liber spre suprafață, iar mecanismele din spatele acestei situații se explică ușor prin legile de bază ale fizicii.

Totuși, aceleași teorii științifice nu au putut explica de ce acele bule dintr-un tub cu diametrul de câțiva milimetri nu se ridică în același mod și par „blocate”, nemișcate. Totul până când studentul Wassim Dhaouadi a aflat că, de fapt, se mișcă, dar o fac foarte încet. Misterul a durat un secol.

Conform cercetărilor și observațiilor sale, explicația este dată de formarea unui film ultra-subțire de lichid în jurul bulei, care îl împiedică să crească liber. Și a descoperit că, de fapt, bulele nu sunt oprite, pur și simplu că nu observăm că se mișcă pentru că o fac extraordinar de încet.

Problema nu a fost elucidată timp de mai bine de un secol

Fizicienii au observat acest fenomen pentru prima dată în urmă cu aproape un secol, dar nu au putut găsi o explicație. În teorie, bulele nu ar trebui să opună rezistență decât dacă lichidul este în mișcare; astfel, o bulă blocată nu ar trebui să aibă un impediment pentru a se ridica la suprafață.

În anii 1960, Bretherton a dezvoltat o formulă bazată pe forma bulelor pentru a explica acest fenomen. De atunci, alți cercetători au rămas la ideea că bula nu se ridică din cauza unui film subțire de lichid care se formează între bule și peretele tubului. Dar aceste teorii nu pot explica pe deplin fenomenul.

Wassim Dhaouadi nu a putut doar să vadă filmul subțire de lichid, ci și să-l măsoare și să-i descrie proprietățile, ceva ce nu a fost făcut niciodată.

Citește și:

Oamenii de știință susțin că au găsit un tratament pentru pesta porcină! „Cred că va fi posibil să comercializăm vaccinul”

Descoperire uimitoare! Un cățeluș a rămas înghețat timp de 18.000 de ani! Nasul, blana și dinții au rămas intacți

Cele mai urmărite canale de YouTube în 2019. Nu o să-ți vină să crezi cine este pe primul loc... Toți spun că e nebun! Un tânăr de 24 de ani trăiește ca-n secolul 19 și femeile sunt topite după el! Cum arată casa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x