Live acum
Prime Time 20:23Asia Express - Drumul elefantului

Un vultur a trimis sute de SMS-uri în roaming și a falimentat un studiu științific! ”Min ne-a costat bani grei!”

Min, vulturul ce făcea parte dintr-un important proiect științific, a ”reușit” să ”transmită” SMS-uri de peste 100 de dolari pe zi, din roaming, falimentând un studiu al unor cercetători ruși privind migrația păsărilor. După ce au râs bine, oamenii s-au mobilizat, au pornit o campanie și au reușit să plătească factura

Min, în stânga imaginii, vulturul poznaș

Pare bășcălie, dar e o știre cât se poate de serioasă!

Pentru că vulturul de stepă (Aquila nipalensis) este o specie amenințată cu dispariția (în Eurasia numărul păsărilor este în scădere masivă, iar în toată lumea se estimează că ar mai trăi doar 50.000 de exemplare mature), un grup de ornitologi și voluntari de la ”Russian Raptor Research and Conservation Neetwork” (”Rețeaua Rusă de Cercetare și Conservare a Păsărilor Răpitoare - RRRRCN”) a echipat 14 exemplare cu emițătoare GPS - GSM, proiectate pentru a monitoriza tiparele de migrație.

Cum funcționează acestea?

Fiecare dispozitiv comunică cu sateliții GPS din locurile prin care zboară păsările, înregistrând pe memoria internă coordonatele primire. Dacă vulturul trece printr-o zonă cu acoperire pentru rețeaua de telefonie mobilă el trimite, automat, de patru ori pe zi, un SMS către echipa de cercetare, prin care anunță zona ”survolată”. Până aici lucrurile par clare. Dacă zona pe unde zboară pasărea nu are acoperire în rețeaua telefonică, dispozitivul montat pe vultur salvează mai multe mesaje SMS într-o arhivă de date, urmând a le trimite pe toate imediat ce primește semnal.

Traseele celor 14 vulturi din studiul ștințific

Totul părea să funcționeze ca la carte, până a apărut Min. Min este unul dintre cei 14 vulturi, numai că el are tipare de zbor neprevăzute.

„Min s-a aflat în afara razei celulare întreaga vară în Kazahstan și tracker-ul lui nu a reușit să trimită date până când pasărea nu s-a întors în raza de recepție, la începutul lunii octombrie. Ne așteptam să primim date despre Min în Kazahstan, însă toate mișcările făcute pe timp de vară au început să fie transmise din Iran”, explică cercetătorii într-o postare pe blog.

Ocolișul prin Iran nu pare a fi mare lucru – dat fiind faptul că vulturii de stepă zboară pe distanțe uriașe, acoperind mai multe țări din zonă -, însă a devenit foarte problematic dintr-un singur motiv: costurile SMS-urilor în roaming. Conform bugetului, cercetătorii plănuiseră să cheltuiască două ruble rusești pentru fiecare SMS în zone precum Kazahstan. Însă, în Iran, tarifele piperate de roaming au crescut costurile de până la 25 de ori. Min a ajuns aici, unde a petrecut multă vreme la o groapă de gunoi. Când sutele de mesaje înmagazinate au ”dat” peste o celulă de telefonie mobilă, acestea s-au descărcat, fiind trimise toate în același timp, din serviciul roaming, cu un cost de peste 100 de dolari pe zi. ”Aceste costuri au înghițit imediat micul nostru buget”, au declarat cercetătorii.

Imediat s-a pornit o campania de strângere de fonduri, pentru a reîncărca, din nou, conturile...mobile ale vulturilor. ”S-au adunat, rapid, peste 5.000 de dolari, bani suficienți pentru a urmări păsările pe toată durata experimentului. Da, la început, oamenii au surâs la auzul veștii, dar apoi au început să doneze”, au spus cercetătorii ruși.

Conform acestora, vulturii sunt amenintați de mai mulți factori, printre care liniile de înaltă tensiune, otrăvurile puse pe câmpuri, braconierii și vânătorii, fiind obligatorie încercarea de înțelegere a tiparelor de mișcare, pentru a putea opri declinul lor.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro