Antena Căutare

Un vultur a trimis sute de SMS-uri în roaming și a falimentat un studiu științific! ”Min ne-a costat bani grei!”

Min, vulturul ce făcea parte dintr-un important proiect științific, a ”reușit” să ”transmită” SMS-uri de peste 100 de dolari pe zi, din roaming, falimentând un studiu al unor cercetători ruși privind migrația păsărilor. După ce au râs bine, oamenii s-au mobilizat, au pornit o campanie și au reușit să plătească factura

Un vultur a trimis sute de SMS-uri în roaming și a falimentat un studiu științific! ”Min ne-a costat bani grei!” Galerie
Min, în stânga imaginii, vulturul poznaș

Pare bășcălie, dar e o știre cât se poate de serioasă!

Pentru că vulturul de stepă (Aquila nipalensis) este o specie amenințată cu dispariția (în Eurasia numărul păsărilor este în scădere masivă, iar în toată lumea se estimează că ar mai trăi doar 50.000 de exemplare mature), un grup de ornitologi și voluntari de la ”Russian Raptor Research and Conservation Neetwork” (”Rețeaua Rusă de Cercetare și Conservare a Păsărilor Răpitoare - RRRRCN”) a echipat 14 exemplare cu emițătoare GPS - GSM, proiectate pentru a monitoriza tiparele de migrație.

Cum funcționează acestea?

Fiecare dispozitiv comunică cu sateliții GPS din locurile prin care zboară păsările, înregistrând pe memoria internă coordonatele primire. Dacă vulturul trece printr-o zonă cu acoperire pentru rețeaua de telefonie mobilă el trimite, automat, de patru ori pe zi, un SMS către echipa de cercetare, prin care anunță zona ”survolată”. Până aici lucrurile par clare. Dacă zona pe unde zboară pasărea nu are acoperire în rețeaua telefonică, dispozitivul montat pe vultur salvează mai multe mesaje SMS într-o arhivă de date, urmând a le trimite pe toate imediat ce primește semnal.

Un vultur a trimis sute de SMS-uri în roaming și a falimentat un studiu științific! ”Min ne-a costat bani grei!”

Traseele vulturilor în ultima perioadă

Traseele celor 14 vulturi din studiul ștințific

Totul părea să funcționeze ca la carte, până a apărut Min. Min este unul dintre cei 14 vulturi, numai că el are tipare de zbor neprevăzute.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ocolișul prin Iran nu pare a fi mare lucru – dat fiind faptul că vulturii de stepă zboară pe distanțe uriașe, acoperind mai multe țări din zonă -, însă a devenit foarte problematic dintr-un singur motiv: costurile SMS-urilor în roaming. Conform bugetului, cercetătorii plănuiseră să cheltuiască două ruble rusești pentru fiecare SMS în zone precum Kazahstan. Însă, în Iran, tarifele piperate de roaming au crescut costurile de până la 25 de ori. Min a ajuns aici, unde a petrecut multă vreme la o groapă de gunoi. Când sutele de mesaje înmagazinate au ”dat” peste o celulă de telefonie mobilă, acestea s-au descărcat, fiind trimise toate în același timp, din serviciul roaming, cu un cost de peste 100 de dolari pe zi. ”Aceste costuri au înghițit imediat micul nostru buget”, au declarat cercetătorii.

Imediat s-a pornit o campania de strângere de fonduri, pentru a reîncărca, din nou, conturile...mobile ale vulturilor. ”S-au adunat, rapid, peste 5.000 de dolari, bani suficienți pentru a urmări păsările pe toată durata experimentului. Da, la început, oamenii au surâs la auzul veștii, dar apoi au început să doneze”, au spus cercetătorii ruși.

Conform acestora, vulturii sunt amenintați de mai mulți factori, printre care liniile de înaltă tensiune, otrăvurile puse pe câmpuri, braconierii și vânătorii, fiind obligatorie încercarea de înțelegere a tiparelor de mișcare, pentru a putea opri declinul lor.

Secta în care trei mii de cupluri din 62 de țări s-au căsătorit în același timp. Aici credința și tradița se îmbină cu t... Aproximativ 3.000 de sticle de whisky în valoare de 18.000 de lire au fost furate de un singur om! Autoritățile imploră ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x