Vaideeni, un altfel de Prislop. Cea mai mare statuie a lui Arsenie Boca și trei rozete modelate chiar de părinte, cheamă creștinii la închinare

La peste 150 de kilometri de Prislop, în comuna vâlceană Vaideeni, o mănăstrire este păzită la intrare de statuia părintelui Arsenie Boca. Toți cei care au trecut pe acolo au denumit locul „un altfel de Prislop”.

Biserica Vaideeni, județul Vâlcea

Sfântul Ardealului poate fi găsit în fața bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae” din localitatea Vaideeni, județul Vâlcea. În curtea bisericii-monument putem vedea și trei rozete turnate în formele realizate de Arsenie Boca.

Sculptorul Ivan Jinaru a fost sprijinit de primăria din localitate pentru a realiza un alt loc în care oamenii se pot ruga Sfântului Ardealului. Statuia înaltă de trei metri, realizată în totalitate din bronz, a fost terminată după patru luni de muncă.

Potrivit jurnalspiritual.eu, sculptorul a declarat: „A fost un vis al meu. A fost un vis aproape real aș putea spune, în care mama mea mi-a spus să mă apuc să creez statuia sfântului părinte și apoi s-o așez în grădina de la intrarea bisericii Sfântul Nicolae. Mă bucur mult că și Arhiepiscopia Râmnicului și primăria din Vaideeni au fost de acord. Mai mult, cele trei rozete turnate în matrițele părintelui Boca au fost aduse de la Prislop aici la Vaideeni. Statuia părintelui Boca este creată cu suflet și dictată de Dumnezeu”

În acest loc din Vâlcea, pelerinii mai pot admira și trei rozete realizate de Părintele Arsenie Boca în satul Făclișa. Acestea au ajuns în curtea bisericii „Sfântul Nicolae” după ce au stat 25 de ani în praf, într-o grădină. Aceste rozete sunt printre puținele lucrări expuse ale părintelui Arsenie Boca.

Vaideeni, un altfel de Prislop. Cea mai mare statuie a lui Arsenie Boca și trei rozete modelate chiar de părinte, cheamă creștinii la închinare

Biserica Vaideeni, județul Vâlcea

Daniil Stoenescu, ucenicul lui Arsenie Boca, a dăruit aceste lucruri minunate comunei Vaideeni.

„Nu știu dacă va fi un pelerinaj aici ca la Prislop, dar trebuie să se știe că aici, la Vaideeni, a fost o inimă a ortodoxiei, aici cei care au venit de peste munți au venit în primul rând pentru a nu-l uita pe Dumnezeu. Pe teritoriul comunei Vaideeni sunt numai puțin de 5 biserici din lemn construite acum 400 de ani. Păstorii transilvani au venit aici de-a lungul timpului atât pentru a scăpa de serviciul militar obligatoriu din imperiul austriac dar și pentru a nu fi creștinați la biserica unită ci pentru a păstra ortodoxismul. Ei au construit aceste minunate bijuterii. Deci nu este o întâmplare că statuia părintelui Boca se află la Vaideeni, este o cinste adusă celor care au păstrat ortodoxismul în suflet și în trăire", a declarat, pentru Agerpres, primarul Daniel Achim Băluță.

Citește și:

Arsenie Boca, cinci învățături așezate în fescă. Toți credincioșii trebuie să știe asta

30 de ani de la moartea lui Arsenie Boca! Apariția stranie ce i-a șocat pe creștini! Ce s-a văzut la înmormântarea lui Arsenie Boca! Un preot a spus totul

Parteneri
Meghan Markle împlinește 40 de ani. Detalii mai puțin știute despre Ducesa de Sussex
Meghan Markle împlinește frumoasa vârstă de 40 de ani și pare mai fericită ca niciodată. Ducesa de Sussex are alături o familie frumoasă și multă dragoste primită din partea celor apropiați. Oamenii sunt nerăbdători să vadă cum își va serba aceasta aniversarea, mai ales că sursele au speculat faptul că Ducesa ar fi angajat un organizator de petreceri care a colaborat inclusiv cu celebra Oprah Winfrey.
Catine.ro
Ultimele știri