Antena Căutare

Mihai Razvan Ungureanu: Revin in Parlament pentru a apara stabilitatea acestei tari

Primul-ministru Mihai Razvan Ungureanu a atacat vineri Opozitia si a precizat ca in fata sa se afla „prea multi politicieni si prea putini oameni de stat”. Premierul a revenit in Parlament la doua zile dupa vizita presedintelui Consiliului Europei sustinand un discurs in cadrul dezbaterii motiunii de cenzura.

Principalele declaratii ale lui Mihai Razvan Ungureanu:
Despre acordul incheiat cu Chevron

"Acest guvern a decis sa schimbe practica si contractele sunt pe site-ul ANRM. Autorii motiunii s-au pus in situatia de a fi fost prim ministri. Au contestat aprobarea in 2004 a concesionarii perimetrului Barlad unei companii de la care Chevron a preluat ulterior concesiunea? Domnilor de la PSD, ce consultari au avut loc cu cetatenii din Barlad? Cum le raspundeti propriilor colegi, domnule prim ministru Adrian Nastase? Cred ca nu aceasta a fost intentia autorilor motiunii, sa-si puna colegii in situatii stanjenitoare."

"Procedura a fost demarata in decembrie 2009. Anuntul privind organizarea rundei de licitatie pentru 30 de perimetre petroliere a fost publicat in jurnalul oficial al UE. Pana la termenul limita, 21 de companii au depus 62 de oferte, iar 10 au castigat licitatiile. In cursul lui 2011, au fost aprobate cinci acorduri petroliere. In privinta acordului pentru zona Barla, acesta a fost acordat de guvernul PSD in 2004, titularul initial fiind o alta companie. Toate acordurile sunt acorduri petroliere, in stricta confromitate cu legea petrolului. Nu apare formularea gaze de sist, iar licentele sunt doar inceputul unui proces. In acest moment nici nu stim daca Romania dispune sau nu de aceasta resursa. Scopul explorarii, care nu afecteaza mediul, arata existenta sau inexistenta combustibililor neconventiionali. Daca se vor identifica resurse, va urma evaluarea resurselor si abia dupa aceea o decizie. Orice stat are nevoie sa-si cunoasca resursele de care dispune, e o chestiune strategica. Licentele nu sunt un cec in alb.

"Pana la acel posibil moment, va trebui ca legislatia sa fie completata si adaptata. Intre timp, ar trebui sa participam la dezbateri lasand sa vorbeasca specialistii. Ni se imputa clasificarea conctractelor privind resursele energetice. Practica nu imi apartine. Legea privind informatiile clasificate din 2002, legea petrolului din 2004 si normele de aplicare. Ati avut cu totii in perioada cand ati fost la guvernare, stimati membri ai PSD, posibilitatea sa interveniti direct. Nu ati facut-o."

In chestiunea privatizarii, revin la ideea ca modul in care autorii abordeaza aceasta problema e cel putin anacronica, daca nu ingrijoratoare. Nu inteleg exact in ce parte a USL sunt confuziile. Guvernul aplica politici de centru-dreapta. Nu-mi dau seama daca PNL, foarte vehement in a-mi nega apartanenta, crede in criticile formulate in motiune. Acum, dupa zece luni, inteleg din motiune ca prin masurile de privatizare luate, Guvernul e la cheremul unor grupuri de interese. Inteleg ca privatizarile anterioare facute de guvernele dvs au fost bune, profitabile si legale, inclusiv cele privatizate pe doar un dolar, precum IMG, CS Resita, Sidex, Petrom etc."

"Mi se pare inacceptabil sa credem ca putem castiga capital electoral cu un discurs nationalist specific altor vremuri. Autorii motiunii ne spun ca aplicarea legii trebuie sa fie selectiva. Indiferent de rezultatul motiunii, voi continua sa promovez aceleasi principii."

"Doresc sa le raspund celor care au ridicat semne de intrebare privind oportunitatea primului ministru de a se afla la Varsovia. Am fost acolo pentru Roimania, pentru a apara interesele Romaniei. Stim cu totii ce inseamna China. Romania nu e un magazin pe care sa pui o placa inchizand usa si sa spui ca te intorci dupa ce iti termini vacanta, eventual in Dubai. Incerc sa-mi dau seama cum percep cetatenii Romani care se afla in afara granitelor mesajul ca ideile de nediscriminare nu isi mai pot gasi reflectie in actiunea unei parti a politicienilor din Romania."

Despre motiunea de cenzura

"Autorii si semnatarii textului sunt mult mai departe de valorile europene decat mi-as fi putut eu imagina. E o invitatie catre Romania arhaica, in care interesul cetateanului nu e reprezentat in niciun fel. Autorii motiunii pornesc de la premisa ca votul poate fi cumparat, ca electoratul e corpuptibil. Imi pare rau, nu impartasesc aceasta logica. Nu subestimez electoratul Romaniei si stiu ca libera optiune politica e sacra."

"Am fost intrebat daca am emotii. Trebuie sa recunosc o oarecare emotie, dar nu are legatura cu persoana mea. Mi-e teama ca e un test pentru intreaga clasa politica si un test al valorilor pe care alegem sa le promovam. Am citit un text careia ii lipseste forta argumentatiei. Nu ezit sa va impartasesc mahnirea fata de acest text. Daca viitorul tarii se construieste in functie de ideile motiunii, imi este teama ca suntem mult mai departe de Europa. Am avut senzatia unei caderi in timp unde nationalismul intunecat se amesteca cu lozinci de tipul ."

"Opozitia are in esenta un rol pozitiv, dar ceea ce faceti dumneavoastra e sa distrugeti insasi ideea de opozitie. Opozitia inseamna responsabailitate fata de interesul national."

"Tratez acest moment in modul cel mai responsabil. Incerc sa detectez miza acestui gest si nu pot sa nu ma intreb care e gradul de responsabilitate al unei actiuni care nu poate genera decat destabilizare. Inoportunitatea e cu atat mai evidenta cu cat la Bucuresti se afla o delegatie a FMI careia ii transmitem un mesaj de provizorat politic deloc avantajos. E vorba de forta de negociere pe care Romania risca sa o piarda."

"La doua zile de la discursul presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, in plenul Parlamentului, revin aici pentru a apara stabilitatea acestei tari."

Foto: gov.ro

Emil Boc: Motiunea nu va trece. Vor fi defectiuni si in tabara Opozitiei... UPDATE! Motiunea de cenzura a trecut: Guvernul MRU, demis...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x