Antena Căutare

Moţiunea de cenzură a fost adoptată cu 261 de voturi. Guvernul Orban a fost demis. PSD și Pro România, propunere comună de premier

Guvernul Orban a fost demis! Parlamentul a adoptat moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR. Au fost 261 voturi „pentru”, cu multe peste numărul necesar de 233. Informația a fost făcută publică de liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu. PSD și Pro România discută despre o propunere comună de premier.

Galerie
Ludovic Orban, în Parlament, în ziua votului moțiunii de cenzură | Inquam Photos / George Calin

UPDATE 15:47 Împotriva moţiunii au votat 131 de parlamentari. Pentru ca moşiunea de cenaură să treacă erau necesare 233 devoturi, astfel că moţiunea a fost adoptată, iar Guvernul Orban a fost demis.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ludovic Orban, previziune sumbră după adoptarea moțiunii de cenzură: „O va face imediat ce se vor îndeplini condițiile constituționale”

PSD și Pro România, discuție despre propunere comună de premier

Articolul continuă după reclamă

Acesta a precizat că a purtat deja o discuţie cu liderul Pro România şi că au agreat asupra unei propuneri comune pentru funcţia de premier din partea PSD şi a Pro România.

Marcel Ciolacu a precizat că nu va vota niciodată un guvern Orban.

Propunere-șoc pentru postul pe premier! Care este numele cu care PSD și Pro România se vor duce la întâlnirea cu Iohannis

Vot pentru moțiune de cenzură inițiată de PSD și UMDR

Votul secret cu bile asupra moţiunii de cenzură s-a încheiat, urmând ca voturile să fie numărate. Pentru ca moţiunea să fie adoptată este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari.

Premierul Ludovic Orban a lansat, de la tribuna Parlamentului, un atac dur la adresa PSD, amintindu-le parlamentarilor PSD că sunt născuţi ”din pixul lui Liviu Dragnea” şi că nu vor scăpa de acest stigmat, spunând că nu se lasă judecat de ei.

Senatorul PSD Florian Bodog a afirmat că un guvern care nu poate guverna trebuie să plece, acuzând Guvernul că a jurat credinţă corporaţiilor pe bani mulţi. ”Fiecare zi cu acest prim-ministru şi cu această gaşcă de incompetenţi este încă o zi de ruşine”, a afirmat el.

Liderul Pro România, Victor Ponta, i-a transmis lui Ludovic Orban de la tribuna Parlamentului că el s-a operat de picior, nu a fost la o cură de dezalcolizare, în replică la afirmaţia premierului vizându-i pe cei care au ales să se trateze în străinătate.

„Guvernul domnului Orban, un record nedemocratic” - Ce au transmis parlamentarii de la Bruxelles, după adoptarea moțiunii de cenzură

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, i-a transmis, premierului Ludovic Orban că şi el a fost "parlamentar din pixul" lui Liviu Dragnea. "Nu păreaţi deranjat nici de pixul lui Dragnea, nici de culoarea gecii lui Dragnea", a afirmat el.

El i-a mai transmis lui Orban că urmează să devină şomer. "În câteva minute mandatul dumneavoastră se încheie, nu există un nume să cuprindă toate inepţiile făcute de guvernul Orban. Veţi deveni şomer, dar aveţi din ce trăi, aţi hrănit clientela", a mai spus Simonis.

Deputatul PNL Florin Roman a criticat moţiunea de cenzură şi pe iniţiatorii acesteia, numindu-i "reprezentanţii lui Stalin şi ai lui Troţki".

Moţiunea de cenzură a fost adoptată cu 261 de voturi. Guvernul Orban a fost demis. PSD și Pro România, propunere comună de premier

Ludovic Orban, la tribuna Parlamentului, în ziua moțiunii de cenzură

Inquam Photos / George Calin

Ce se întâmplă după votul moțiunii de cenzură

  • Dacă Guvernul Orban nu este demis

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

  • Dacă Guvernul este demis

Actualul Cabinet va funcţiona ca unul interimar, cu prerogative limitate.

”Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.”, precizează Constituţia.

Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Liberalii şi preşedintele au anunţat că nominalizarea va fi tot Ludovic Orban, pentru a forţa anticipatele. PSD, care iniţial anunţase că nu va propune un premier, fiind mai interesant de reforma în partid, a revenit, spunând că va face o propunere din afara partidului.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Astfel se va deschide calea alegerilor parlamentare anticipate, dorite atât de preşedinte, cât şi de PNL.

Guvernul Orban a fost învestit în funcţie în 4 noiembrie 2019, obţinând voturile tuturor celor 240 de parlamentari care se aflau în sală.

Orban, replică la criticile din Parlament: Sunteţi majoritari aici. Când ieşiţi pe stradă sunteţi dezavuaţi, sunteţi înt... Orban: Guvernul cade în picioare, suntem mândri de ce am făcut în trei luni, că într-o perioadă extrem de scurtă am reuş...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x