Orban: Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România în urma procesului intentat statului român de fraţii Micula şi care afectează activitatea Romatsa

Premierul Ludovoc Orban a declarat vineri, că Guvernul a decis să plătească suma pentru care există titlu executoriu în România în urma procesului intentat statului român de fraţii Micula şi care afectează activitatea Romatsa.

”Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România. În mod evident, după ce Ministerul Finanţelor va efectua plata, ne îndreptăm în toate zonele în care avem litigii. Trebuie să vă spun că există decizia unei instanţe din Statele Unite ale Americii care stabileşte un cuantum, iar atunci când se ia o decizie într-o instanţă americană care să ducă la executare, practic cel care are de recuperat bani de la statul român poate să se îndrepte împotriva oricărui activ deţinut de statul român în orice ţară din lumea asta şi practic asta îţi şi dezvăluie toate activele deţinute de statul român în orice ţară. Am introdus pe ordinea de zi un memorandum în care va trebui să dezbatem, să luăm decizia. De asemenea, o Hotărâre de Guvern pentru a suplimenta bugetul Ministerului Finanţelor cu suma care trebuie plătită în mod obligatoriu în baza titlului executoriu din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Sigur că asta va lăsa pe moment fondul de rezervă fără disponibilităţile financiare necesare pentru a putea aloca sumele către autorităţile locale. Am stabilit împreună cu ministrul Finanţelor ca în cadrul şedinţei de luni să adoptăm o nouă rectificare de buget astfel încât să realimentăm fondul de rezervă al Guvernului şi să putem să efectuăm plăţile pentru a asigura chetuiileile de funcţionare pentru autorităţile locale„, a anunţat Orban vineri, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a relatat că, în 2013, ca urmare a sistării în 2004 de către guvernul Năstase a ajutorului de stat acordat către trei companii deţinute de fraţii Micula, Curtea Arbitrală a ICSID a luat decizia să oblige statul român să plătească 84 de milioane de dolari în 2013.

”Suntem la finele anului 2019, până în prezent autorităţile statului au ignorat această obligaţie de plată, sigur invocând diferite pretexte, a existat şi o decizie a Comisiei Europene legată de acest subiect, au existat foarte multe alte demersuri în plan juridic. Cert e că situaţia în care ne găsim este o situaţie extrem de gravă. La ora actuală Romatsa se găseşte într-un pericol de a nu mai putea efectua serviciile de navigaţie aeriană din cauza lipsei resurselor financiare. Condiţiile de acordare a certificatului de furnizor de servicii aeriene sunt stabilite la nivel european, sunt condiţii foarte stricte, iar printre condiţiile pentru a putea menţine această certificare Romatsa trebuie să aibă sustenabilitate din punct de vedere financiarâ”, a subliniat şeful Guvernului,

El a afirmat că, urmare a deciziei luate de ICSID, fraţii Micula au deschis un proces în Belgia, iar instanţa din Belgia a decis practic să nu permită EuroControl să finanţeze Romatsa, adică să aloce banii pentru serviciile furnizate de Romatsa de dirijare a traficului aerian. ”În momentul de faţă suma care ar fi trebuit transferată de la Eurocontrol şi care practic e reţinută ca urmare a deciziei instanţei din Belgia şi care ar fi trebuit transferată către Romatsa este de 278 de milioane. Practic Romatsa trăieşte din nişte rezerve şi a fost lipsită de finanţarea curentă care reprezintă adevăratul supor pentru funcţionarea Romatsa. Pe 24 este termen de judecată şi în cazul în care se menţine decizia luată de instanţa din Belgia, există un risc major ca Romatsa să rămână fără resurse financiare şi să nu mai poată să-şi păstreze certificatul de furnizor de servicii. A doua problemă majoră pe care o avem este apariţia unui titlu executoriu în România în baza căruia practic a început să fie atacate sigur conturile Ministerului Finanţelor, din fericire a fost suspendată executarea, dar au fost atacate companii profitabile ale statului roman: Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica şi alte companii”, a explicat Ludovic Orban.

Sursa : news.ro

Parteneri
3 tipuri de aplicații recomandate femeilor. Ce platforme trebuie să ai pe telefon
Printre numeroasele aplicații recomandate femeilor se numără platforme ce pot ajuta utilizatorii la nivel psihic, dar și fizic. Platformele au avansat de-a lungul anilor și acum oferă opțiuni ce pot ușura viața utilizatorilor.
Catine.ro
Ultimele știri