Antena Căutare

Suspendarea lui Basescu, motivul excluderii lui Geoana

Ponta a sustinut ca nu vizita in America a lui Geoana l-a suparat, ci doar are nevoie de functia acestuia.

La cateva zile dupa decizia Comisiei de arbitraj a PSD privind excluderea lui Mircea Geoana din PSD, pre­sedintele partidului, Victor Ponta, apare cu explicatii surprinzatoare. De altfel despre motivele pentru care Geoana a fost sanctionat cu exclu­derea nici presedintele Comisiei de arbitraj, senatorul Dan Sova, nu a vrut sa vorbeasca public, expediind raspunsul in categoria secretelor de partid: "Tine de chestiuni interne".

Surse din Comisia de arbitraj declarau insa duminica pentru Jurnalul Na­tional ca, in prezentarea "acu­zatiilor" aduse lui Geoana, Sova ar fi subliniat ca prin declaratiile repetate autonome de linia partidului si prin vizita in SUA Geoana ar fi adus pre­judicii repetate imaginii si intereselor partidului.

Luni seara, desi anuntase public intrarea in silenzio stampa pe subiectul Geoana pana la CEx-ul de saptamana viitoare, Victor Ponta a vorbit despre scopul excluderii lui Mircea Geoana: planul opozitiei de a-l suspenda pe Traian Basescu. Despre supararea produsa de vizita in SUA a lui Geoana, nici vorba.

Astfel, invitat la Antena 3 luni seara, Pon­ta a accentuat ca inlocuirea lui Geoana de la sefia Senatului nu are leg­atura cu vizita fostului preziden­tiabil in SUA, ci cu intentia USL de a-l suspenda pe presedintele Traian Basescu. "Rufele ti le speli in familie, nu afara, si am asteptat sa vad op­tiunile exprimate prin vot ale tuturor structurilor partidului. S-a votat pentru excludere, deci nu poate fi vorba despre un meci Ponta versus Geoana", a afirmat co-presedintele USL, subliniind ca el nu a vrut "ca dom­nul Geoana sa fie exclus din partid, este o masura extrema".

Liderul PSD a adaugat ca functia de prese­dinte al Senatului are importanta pentru opozitie intr-o "singura si­tua­tie cruciala": momentul suspendarii presedintelui Traian Basescu.

"Noi ne-am dorit ca in functia de presedinte al Senatului, posibil inlocuitor al lui Traian Basescu, sa fie o persoana de incredere, iar domnul Geoana are o incredere stirbita. El n-a reusit sa treaca peste uriasa dezamagire ca a pierdut alegerile prezidentiale. El a pierdut si a ramas si in acest moment marcat de ideea ca trebuie sa fie presedinte al Romaniei, la fel cum a ramas foarte marcat si de pierderea sefiei PSD", a sustinut Ponta. El a adaugat ca, in momentul in care opozitia va avea un vot in plus in Parlament, "USL va incerca imediat sa-l suspende pe Traian Ba­sescu".

"Daca cineva ajunge in locul lui, vreau sa ajunga cineva care nu-mi poarta pica pentru ca n-a ajuns presedinte in 2009, cineva care nu are in spate o asa incarcatura politica", a explicat seful PSD.

Desi o eventuala "impacare" cu Geoana, Ponta a sustinut ca "daca dom­nia sa renunta la functia de pre­sedinte al Senatului si ajuta un alt membru PSD sau PNL sa fie prese­dinte al Senatului si intelege ca obiectivul nostru este mai important decat functia oricaruia dintre noi, m-as impaca cu Geoana".

Despre ce va face Geoana dupa CEx-ul de saptamana viitoare, in conditiile in care Ponta are aproape toate sansele sa obtina 40 de voturi necesare pentru excludere din cele 60 totale, au aparut ieri informatii pe surse.

Mircea Geoana si un nou partid

Astfel, conform unor surse din PSD citate de Mediafax, o parte dintre liderii judeteni ai PSD, precum si cativa parlamentari i-au promis sprijin lui Mircea Geoana, daca acesta va decide infiintarea unui nou partid, dupa iminenta excludere din PSD, la Comitetului Executiv din 22 no­­iem­brie.

Varianta ca Mircea Geoana sa infiinteze un nou partid, dupa ce va fi exclus din PSD, ar fi fost discutata in ultimele saptamani cu mai multi lideri judeteni ai PSD, dar si cu cativa parlamentari. Conform sur­selor mentionate, Geoana a primit asigurari ca va fi ajutat la infiintarea noului partid si, mai ales, la formarea structurilor teritoriale, de la Constantin Nicolescu (pre­sedintele CJ Arges), Silvian Ciuperca (presedintele CJ Ialomita), Bunea Stancu (presedintele CJ Braila). Acestora li se adauga li­derii PSD Buzau, Constantin Bos­co­­deala, Adrian si Vasile Mocanu, si pre­sedinta PSD Calarasi, Oana Mizil.

Po­trivit nego­cierilor duse de acestia cu Geoana, cei mentionati nu vor de­mi­siona din partid o data cu excluderea fostului presedinte al PSD, insa il vor sustine cu resurse, atat financiare, logistice, cat si umane, pentru crearea structurilor organizatorice ale noului partid al lui Geoana. In plus, mai sustin sursele citate, Geoana va beneficia si de sustinerea unui grup important de primari PSD din judetul Dolj. Pre­sedintele Senatului mizeaza, de ase­menea, pe sprijinul unor parlamentari. Potrivit surselor mentionate, ar fi vorba si de parlamentari PSD, dar si de trei senatori si deputati ai UNPR si chiar ai PNL.

Aceste informatii contracareaza speculatiile privind plecarea lui Geoana la UNPR, idee vehiculata intens pe surse in zilele anterioare deciziei Comisiei de arbitraj. Despre acest subiect a vorbit luni seara si presedintele Traian Basescu, care a sustinut la TVR ca "nu-l vede" pe Mircea Geoana nici in PDL nici in UNPR, mentionand ca nu a mai vazut "prostie mai mare decat oferirea pe tava" a singurei functii care permitea opozitiei sa faca politica legislativa. Negari au venit imediat si de la liderul UNPR, senatorul Cristian Diaconescu, dar si de la un lider al PDL, Ioan Oltean.

Ideea crearii unui nou partid de catre Geoana a parut insa a fi pe pla­cul unuia dintre liderii PDL, Cezar Preda, care a afirmat ca, in acest context, cu Geoana s-ar putea discuta "dupa alegeri".

"Ce treaba are Mircea Geoana cu PDL? Am innebunit la cap. Acum fie­care care i se pare ca trebuie sa ai­ba o viata la cel mai inalt nivel politic tre­buie sa-si caute locul din loc in loc? Nu cred ca PDL are vreo lega­tu­ra cu Mircea Geoana si nici nu vad cum poate sa aiba. Daca isi face partid pana la urma, si adopta o doctrina, poti sa discuti si cu el, dupa alegeri, dar pana atunci nu vad ce legatura are el cu PDL", a spus Preda, citat de Me­diafax.

Mircea Geoana a refuzat ieri sa dea declaratii cu privire la in­for­­matiile vehiculate in presa refe­ri­toa­re la intentia sa de a infiinta o noua formatiune politica. El a spus doar ca, indiferent de ce apare in presa, el este "complet relaxat cu privire la dis­putele din PSD in care este implicat".

Sursa: Jurnalul National

Foto: Intactimages

Traian Basescu: Trebuie sa consideram ca suportul din afara nu exista... Crin Antonescu despre scandalul rentei viagere: "Si cand s-a adoptat legea, tara era intr-o perioada la fel de grea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x