Antena Căutare

Postul Sfintei Marii 2023: Ce trebuie făcut în fiecare zi de marți și joi

Postul Sfintei Marii, cunoscut și ca Postul Adormirii Maicii Domnului, începe pe data de 1 august 2023 și ține până pe 15 august 2023. Iată ce trebuie făcut în fiecare zi de marți și joi în această perioadă de sărbătoare.

Colaj cu Sfânta Maria, lumânări aprinse și cartea unui preot Galerie
Postul Sfintei Marii, cunoscut și ca Postul Adormirii Maicii Domnului, începe pe data de 1 august 2023 și ține până pe 15 august 2023 | Shutterstock

Luna august aduce o sărbătoare mare pentru toți creștinii: Adormirea Maicii Domnului care are loc în fiecare an pe data de 15 august. De asemenea, postul Sfintei Marii este foarte important pentru români.

Timp de 14 zile, credincioșii vor ține al treilea cel mai mare post din an, care va începe într-o marți. Așadar, 1 august 2023 este prima zi din Postul Adormirii Maicii Domnului. În această perioadă, oamenii încearcă să își găsească liniștea sufletească prin rugăciuni, se străduiesc să fie mai înțelegători și să ofere din bunătatea lor.

Citește și: Când începe postul Adormirii Maicii Domnului 2023. Ce e păcat să faci în această perioadă

Încă din bătrâni există o mulțime de obiceiuri, tradiții și superstiții de care se ține cont în Postul Sfintei Marii. Iată ce trebuie făcut în fiecare zi de marți și joi începând cu 1 august 2023 până pe 15 august 2023.

Ce trebuie să facă credincioșii în fiecare zi de marți și joi din Postul Sfintei Marii 2023

Postul Sfintei Marii este respectat cu strictețe de mulți credincioși în fiecare an. Aceștia își amintesc de tot ce au voie și nu au voie să facă până pe data de 15 august 2023, atunci când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului.

Tradiția spune că în fiecare zi de marți și de joi, creștinii trebuie să consume legume fierte fără untdelemn (ulei). De asemenea, sâmbăta și duminica se ține cont de dezlegarea la vin și untdelemn.

Citește și: Pregătirea înainte de spovedanie. Ce trebuie să faci ca să fii gata de Sfânta Taină

Un alt obicei pe care îl au oamenii în această perioadă este să roage la Maica Domnului pentru prosperitate și sănătate. De asemenea, se citesc în mod deosebit Acatistul și Paraclisul Maicii Domnului, potrivit click.ro.

„Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Sărbătoarea este precedată de două săptămâni de post aspru, despre care în credinţa populară se spune că este rupt din Postul Mare. Într-adevăr, atmosfera este una pascală, cu bucurie şi speranţă, în biserici citindu-se rugăciuni speciale şi cântându-se în ajun Prohodul, la fel ca şi în Vinerea Mare”, explică părintele Paul Tudorache, de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi, conform adevarul.ro.

Postul Sfintei Marii 2023: Zile cu dezlegare la vin, pește și untdelemn

Iată care sunt zilele cu dezlegare la vin, pește și untdelemn în Postul Sfintei Marii:

• Marți, 1 august 2023: Scoaterea Sfintei Cruci – dezlegare la ulei și vin

• Sâmbătă, 5 august 2023: Sdântul Ioan Iacob Hozevitul – dezlegare la ulei și vin

• Duminică, 6 august 2023: Schimbarea la Față a Domnului, pe Muntele Tabor – dezlegare la pește

• Sâmbătă, 12 august 2023: Sfinții Mucenici Fotie și Anichit – dezlegare la ulei și vin

• Duminică, 13 august 2023: Sfântul Tihon de la Zadonsk – dezlegare la ulei și vin

Credincioșii care ține post în perioada 1 august 2023 - 15 august 2023 trebuie să știe că nu se consumă ouă, lapte și carne.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x