Şi voi ţineţi cartofii în frigider? Înainte de a răspunde afirmativ, vă dăm câteva ponturi despre cum ar trebui păstraţi. Sfaturile au fost postate pe blogul liebherr.com, unul recunoscut pentru materialele de acest tip.
Sfaturi de depozitare a cartofilor acasă:
- Depozitați cartofii într-un loc răcoros (sub 15 grade Celcius), uscat și întunecat.
- Depozitați cartofii în pungi de hârtie sau saci, pentru a minimiza evaporarea și pentru a preveni zbârcirea sau înverzirea prematură prin expunerea la lumină.
- Cartofii nu trebuie depozitați în folie de plastic, pentru că se formează rapid umiditate, formându-se chiar și mucegai.
- Cumpărarea unei cantități mici de cartofi este o idee foarte bună, mai ales că în zilele noastre casele nu mai au cămări cu temperaturi scăzute. Este posibilă o depozitare intermediară în frigider (la cel puțin 4 grade Celsius).
- Temperatura optimă de depozitare a cartofilor este cuprinsă între 7 și 10 grade Celsius
Depozitarea cartofilor în frigider
Pentru cartofii recoltați după data de 10 August (cei culeși înainte de această dată sunt numiți cartofi noi) temperatura optimă de depozitare este de 4 grade Celsius. De ce este această temperatură optimă? Pentru că la 4 grade procesul natural de îmbătrânire a cartofilor este încetinit. Astfel cartofii nu se zbârcesc rapid. Totuși multe specii acumulează la această temperatură zaharuti libere. Cartofii pentru procesare, cum sunt varietățile speciale pentru ”french fries”, sunt depozitați la temperaturi între 7 și 10 grade Celsius.
Dacă nu sunteți siguri ce soi de cartofi aveți, asigurați-vă că nu coborâți temperatura de depozitare sub 7 grade Celsius. Totuși pentru că în frigider temperaturile sunt mai joase, este recomandată o depozitare într-o cămară răcoroasă sau pivniță.