Antena Căutare

23 aprilie, Ziua Internațională a Cărții. Cum o sărbătorim

Carțile au loc special în viața oamenilor, de aceea s-a nascut Ziua Internațională a Carții, la inițiativa UNESCO. Cu toate că ideea înfiinţării unei astfel de zile aniversare exista de mai mult timp, din 1995 sărbătorim „Ziua internaţională a carţii şi a drepturilor de autor”

Cărțile au loc special în viața oamenilor, de aceea s-a născut Ziua Internațională a Cărții, la inițiativa UNESCO, care a hotărât în 1995, în cadrul Conferinţei generale de la Paris, că trebuie să le serbăm în mod oficial. Cu toate că ideea înfiinţării unei astfel de zile aniversare există de mai mult timp, din 1995 sărbătorim „Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor”.

Astfel că „Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor” a devenit un eveniment anual în care se promovează cititul, publicarea de cărţi, dar şi drepturile de autor. Ideea înfiinţării unei astfel de aniversări a apărut din 1923, când mai mulţi spanioli iubitori de carte au dorit să îl omagieze pe Miguel de Cervantes.

În 1995, la Conferinţa generală de la Paris, UNESCO a decis ca 23 aprilie să rămână data aniversării internaţionale, deoarece conform calendarului gregorian, în această zi sărbătorim naşterea şi moartea lui William Shakespeare (acesta s-a născut pe 23 aprilie 1564 şi a murit pe 23 aprilie 1616), Vladimir Nabokov (n. 23 aprilie 1899), Manuel Mejía Vallejo (n. 23 aprilie 1923), dar şi ziua în care a murit creatorul lui Don Quijote, Miguel de Cervantes (a murit pe 22 aprilie, dar a fost înmormântat pe 23).

Tot pe 23 aprilie au trecut în nefiinţă şi scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega, englezul William Wordworth, francezul Jules Barbey d’Aurevilly.

Articolul continuă după reclamă

Ziua Cărții, sărbătorită cu fast și în acest an

Ziua Internațională a Cărții nu va fi sărbătorită doar de Capitală, ci vor exista evenimente culturale în multe orașe din țară. Spre exemplu, luni, la Brăila, va fi o adevărată sărbătoare pentru bibliotecarii din Bibliotecă Judeteană “Panait Istrati”, care vor oferi surprize din cele mai neașteptate publicului, dând astfel șansa brăilenilor să devină bibliotecari pentru o oră.

Brașovenii și-au propus să intre în Cartea Recordurilor prin organizarea în centrul oraşului a celui mai mare lanţ de oameni care citesc, eveniment prin care se doreşte a fi sărbătorite Ziua Internaţională a Cărţii, dar şi Centenarul Marii Unirii. Alegerea cărții ce va fi citite, ”Desculț”, de Zaharia Stancu, este cel puțin ciudată, cunoscută fiind opera scriitorului, folosită de regimul comunist pentru a ilustra ”lupta de clasă”. Pe lângă celebra botniță pusă culegătorilor de struguri - probabil o invenție a scriitorului -, Stancu este cunoscut și pentru odele aduse Uniunii sovietice și „genialului părinte al popoarelor Iosif Stalin”.

Însă cel mai bun mod ca fiecare dintre noi să sărbătorească Ziua Internaționala a Cărții este...citind. Cu siguranță și tu mai ai de terminat anumite cărți pe care le-ai început, dar lipsa timpului te-au făcut să abandonezi o vreme inițiativa. Sau, pentru cei ce și-au epuizat deja titlurie din biblioteca proprie, sa purceadă în căutarea altor orizonturi. Care este autorul sau carțile care te-au marcat?

surse: hotnews.ro, historia,ro, obiectivbr.ro

sursă foto: obiectivbr.ro

Prognoza meteo pentru săptămâna 23-29 aprilie. Vreme tot mai caldă, temperaturile se apropie de 30 de grade... O banală ceartă casnică, pornită de la tocatul unei verze, a fost fatală pentru o femeie din Vaslui...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x