Antena Căutare

Calendar ortodox 2019 ianuarie. Ce puteri miraculoase are apa sfințită de la Bobotează

Calendar ortodox 2019 ianuarie. Ce puteri miraculoase are apa sfințită de la Bobotează

Calendar ortodox 2019 ianuarie. Ce puteri miraculoase are apa sfințită de la Bobotează
Boboteaza | hepta.ro

Creștinii ortodocși sărbătoresc Boboteaza sau Botezul Domnului pe 6 ianuarie. Atunci se sfințește Agheasma Mare în biserici și mănăstiri. Cuvântul “agheasmă” în limba greacă înseamnă “apă sfințită”. Apa, ca element de bază al Creației, se folosește la spălarea și curățirea fizică. Cu toate acestea, ea este asociată și lucrării de curățire spirituală, ajutând la îndepărtarea urmelor păcatului.

În cadrul Bisericii se săvârșesc două tipuri de Agheasmă, Agheasma mare și cea mică. Agheasma mică este cea care se săvârșește ori de câte ori nu este apă sfințită. În schimb, Agheasma mare se face în ziua de Bobotează, dar și în ajunul acestei sărbători. Agheasma mare se consumă din Ajunul Bobotezei până la Odovania praznicului. Cu toate acestea, ea se poate consuma și în situații speciale, la recomandarea duhovnicului.

În ziua de Bobotează, apa se sfințește în timpul slujbei de Iordan. La Bobotează se spune că se sfințesc toate apele. Preotul merge la o apă și aruncă o cruce în ea. Mai mulți bărbați se aruncă în apă pentru a înapoia crucea. Se spune că cel care va aduce crucea înapoi va avea noroc tot anul.

O altă putere miraculoasă a apei de Bobotează este integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite. Astfel, acestea sunt udate cu apă dintr-un râu sau dintr-o fântână.

Sursă foto: hepta.ro

Ultima oră! Explozia din Rusia. Bilanțul morților a crescut la 37. Cauza deflagrației... Mihai Daniel, eroul care l-a salvat pe tânărul căzut pe șine, la metrou, rememorează incidentul. Cum s-a întâmplat totul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x