Antena Căutare

Când e bine și când nu să plătești cu numerar. Diferența pe care o faci când achiți cu cash

E mai bine să plătești cash sau card? E întrebarea care circulă pe buzele multor oameni. Iată ce răspund experții și cum e afectată economia de numerarul din piață.

bani romanesti intr-un portofel roz pal
E mai bine să plătești cash sau card? E întrebarea care circulă pe buzele multor oameni. Iată ce răspund experții și care metodă de plată afectează mai mult economia. | Shutterstock.com

Economia necesită o anumită cantitate de numerar disponibil pentru a funcționa. Numerarul este mijlocul de plată dominant în zona euro, deoarece majoritatea clară a plăților noastre zilnice sunt efectuate folosind bancnote sau monede.

Numerarul este, de asemenea, esențial pentru includerea cetățenilor social vulnerabili, cum ar fi persoanele în vârstă sau grupurile cu venituri mai mici.

Conform Băncii Centrale Europene, mijloacele de plată digitale pot fi convenabile pentru multe persoane, dar nu sunt adecvate pentru toată lumea. Plățile fără contact nu vor înlocui numerarul ca instrument de plată, ci vor coexista cu acesta.

Citește și: O companie producătoare de jucării pentru adulți s-a inspirat din cartea de memorii a prințului Harry: „Tăcerea e de aur, Harry”

Ce beneficii ai când plătești cu numerar

Există mai multe beneficii pe care le ai dacă folosești mai des plata cash. Iată câteva dintre ele:

  • Bancnotele și monedele sunt singura formă de bani pe care o poți păstra fără a implica o terță parte. Nu ai nevoie de acces la echipamente, internet sau electricitate pentru a plăti cu numerar, ceea ce înseamnă că poate fi folosit atunci când energia electrică este întreruptă sau dacă îți pierzi cardul.
  • Creditorii, cum ar fi magazinele și restaurantele, nu pot refuza numerarul, cu excepția cazului în care atât ei, cât și clientul au convenit în avans asupra unui alt mijloc de plată.
  • Tranzacțiile cu numerar respectă dreptul nostru fundamental de a ne proteja confidențialitatea, datele și identitatea în probleme financiare.
  • Cash-ul oferă opțiuni de plată și economii pentru persoanele cu acces limitat sau inexistent la bani digitali, ceea ce îl face crucial pentru includerea cetățenilor social vulnerabili, cum ar fi persoanele în vârstă sau grupurile cu venituri mai mici.
  • Numerarul îți permite să păstrezi un control mai atent asupra cheltuielilor. De exemplu, te împiedică să cheltui în exces.
  • Mai mult, banii cash s-au dovedit a fi siguri în ceea ce privește criminalitatea cibernetică, frauda și contrafacerea. Și, deoarece sunt bani de la banca centrală, nu implică riscuri financiare nici pentru plătitor, nici pentru beneficiar.

Numerarul este mai mult decât un simplu instrument de plată. Le permite oamenilor să dețină bani în scopuri de economisire fără riscuri de neplată. Este util pentru cadouri și plăți mici de la persoană la persoană. De exemplu, părinții pot încredința sume mici de numerar copiilor lor pentru cumpărături mici sau o persoană poate da unui prieten sau cunoștință bani cash pentru a cumpăra ceva în numele lor. Numerarul contribuie, de asemenea, la alfabetizarea financiară a copiilor.

Citește și: Cutremur în România, marți dimineață, de Mica Unire pe 24 ianuarie. Ce magnitudine a avut seismul

De ce e important ca banii să circule în piață

O economie stabilă este aceea în care banii circulă eficient și continuu. Atunci când banii deținuți de o persoană sau entitate sunt transferați către o altă persoană în mod zilnic, banii devin disponibili pentru a fi folosiți altora.

Dacă banii sunt distruși (scoși din circulație) și nu reintroduși de către Banca Centrală, atunci masa monetară globală din economie va scădea. Vor circula mai puțini bani. Ce înseamnă asta? Prețurile vor tinde să scadă, iar valoarea banilor rămași să crească.

Dacă există prea mulți bani în circulație - atât numerar, cât și credit - atunci valoarea fiecărui ban individual scade. Această explicație a inflației se numește teoria atracției cererii și este definită în mod clasic ca „prea mulți bani care urmăresc prea puține bunuri”.

Citește și: Semnificația zilei de 24 ianuarie. Care sunt principalele evenimente din marile orașe ale României

Pentru a rezuma, masa monetară este importantă deoarece dacă masa monetară crește într-un ritm mai rapid decât capacitatea economiei de a produce bunuri și servicii, atunci va rezulta inflația. De asemenea, o masă monetară care nu crește suficient de repede poate duce la scăderi ale producției, ducând la creșteri ale șomajului.

O companie producătoare de jucării pentru adulți s-a inspirat din cartea de memorii a prințului Harry: „Tăcerea e de aur... Convorbirea telefonică dintre un soldat rus și mama sa. A sunat-o pentru a auzi o vorbă bună, însă a primit contrariul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x