West Side Christmas Market, adică Târgul de Crăciun din cartierul bucureștean Drumul Taberei, atrage, în special, pentru oferta generoasă de mâncare și băuturi. La capitolul deliciilor culinare, oferta include și porții de șorici, al căror preț nu este, însă, de neglihat. Iată mai jos!
Cât costă șoriciul la târgurile de Crăciun din țară
La târgul de Crăciun din Drumul Taberei, vizitatorii au rămas uimiți de prețul cerut pentru 100 de grame de șorici. Cine nu poate rezista poftei de șorici trebuie să scoată din buzunar 15 lei pentru o caserolă de 100 de grame, adică 150 de lei per kilogram. În piețe, în schimb, kilogramul de șorici costă între 30 și 80 de lei.
„Nu e deloc puțin 15 lei pentru o sută de grame de șorici, dar… asta e, așa-i la târg. Când ți-e poftă, n-ai încotro, cumperi”, a spus unul dintre vizitatorii târgului, potrivit romaniatv.net.
Pofticioșii pot cumpăra șorici și online, de pe diferite platforme dedicate deliciilor culinare. Una dintre acestea vinde porția de 200 de grame cu circa 15 lei, iar o alta cere, pentru aceeași cantitate, 19 lei, mai transmite sursa citată mai sus.
În târgurile de Crăciun de la Ploiești, prețul șoriciului este mai mic, adică 50 de lei pe kilogram, potrivit Revista Viva.
Dacă vorbim despre târgul de Crăciun din Timișoara, șoriciul se vinde și cu 100 de lei pe kilogram și poate ajunge lejer la și până la 200 de lei.
„Cu banii pentru cinci kg de șorici îmi iau jumătate de porc”, a comentat un român, potrivit unui articol postat de ziarul local Opinia Timișoarei pe pagina de Facebook, citat de sursele menționate mai sus.
Citește și: Cât a ajuns să coste un cozonac la finalul lui 2024. Prețurile nu sunt pentru toate buzunarele
De ce a ajuns șoriciul atât de scump
Prețul șoriciului a crescut semnificativ în ultima perioadă, iar acest lucru se datorează unor factori multipli, de la cererea mare de pe piață până la costurile de producție ridicate.
„Cererea foarte ridicată, oferta foarte mică – puțini producători de șorici pârlit pe piață, și mai ales care îl vând în angro, care să-l vândă proaspăt cum îl vindem noi, și pentru că e foarte multă muncă. O sacrificare pe un porc durează cam 20 de minute, fără pârlire.
Desigur, mai adaugi timpul de așteptare ca să se prăjească carcasa de la 35 de grade la un 20, cât e în abator, 18 grade. Dar tu termini cu el în 30 de minute, 40, cu totul. Dacă-l pârlești dublezi timpul”, a spus Scrieciu Robin, director general al unui abator din Dolj, citat de Revista Viva.
Potrivit acestuia, prețul ridicat al șoriciului se datorează cererii foarte mari și ofertei reduse.
„Creșterea prețurilor este cauzată de asta. Prețul ridicat este cauzat de cererea foarte mare și de oferta foarte mică”, a declarat el pentru G4Food.