Ce se va întâmpla, de fapt, cu vârsta de pensionare? Ludovic Orban, precizări importante pentru români: „Este un punct de vedere”

Premierul Ludovic Orban a făcut o serie de precizări cu privire la creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani. În cazul căror categorii de angajați se va aplica?

Ilustrație

„Subiectul ăsta s-a născut din decizia Guvernului de a nu mai permite cumularea pensiei cu salariul în instituţii publice. Sigur că există un punct de vedere destul de clar al nostru că ar fi bine să se dea posibilitatea în anumite domenii, educaţie, cultură, sănătate, unde oamenii au capacitatea efectivă de a exercita profesiile şi la o vârstă mai mare decât vârsta de pensionare, să se dea posibilitatea ca să îşi continue activitatea o bună perioadă de timp, cinci-şapte ani de zile, fără să mai fie nevoie de decizia unui conducător de instituţie, director de şcoală. Să fie opţiunea oamenilor”, a declarat Ludovic Orban, după discuţiile purtate cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

În acest moment, Guvernul nu a stabilit nicio dată pentru reglementarea printr-un proiect a creșterii vârstei de pensionare.

„E un punct de vedere, nu am stabilit momentul în care vom emite o reglementare în acest sens. Este vorba de o chestiune opţională, nu de o creştere a vârstei de pensionare. Dacă omul doreşte să îşi continue activitatea profesională încă o perioadă de timp să poate să facă lucrul acesta”, a subliniat Orban.

Dublarea alocațiilor pentru copii, amânată! Când s-ar putea aplica majorarea: „Și dacă am vrea, nu s-ar putea”

Raluca Turcanu a fost cea care a vorbit întâia oară despre creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani. Aceasta a declarat că există un proiect ce prevede posibilitatea angajaţilor să opteze pentru a lucra până la vârsta de 70 de ani, dar a apreciat că România nu este pregătită pentru acest lucru.

„În momentul de față nu cred că România este pregătită pentru pensionare obligatorie la 70 de ani. Însă cred că se impune o discuție în spațiul public dacă persoanele doresc să opteze pentru creșterea vârstei de pensionare, atunci să o facă. Dar nu cred că vom ajunge în curând la o creștere obligatorie a vârstei de pensionare. Subiectul acesta a fost deja lansat în dezbatere publică, se lucrează la un proiect, există și în Camera Deputaților un astfel de proiect care permite munca până la 70 de ani. Dacă se va ajunge la concluzia că există o susținere pentru această idee, este posibil să luăm această măsură”, a spus Raluca Turcan.

Ultimele știri