- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Povestea ascensiunii lui Lukașenko la putere începe în 1990. La vremea aceea, el avea 30 de ani și era un tânăr militar promițător, care tocmai câștigase alegerile pentru un loc de parlamentar în Republica Socialistă Sovietică Belarusa.
Cum a ajuns Aleksandr Lukașenko să fie președintele Belarusului
Lukașenko a deținut posturi în armata sovietică și a fost membru în aripa de tineret comunistă sovietică. În 1993, a fost numit șef al comisiei anticorupție a Parlamentului Belarus.
În 1994, Lukașenko a fost ales președinte al Belarusului cu 80,3% din voturi, candidând pe angajamentul de a „lua țara înapoi din abis”. De atunci a reușit să-și păstreze poziția în fruntea statului.
"Viața mea, la fel ca și viețile altor președinți, este foarte ocupată. Te trezești și continui să alergi. Ce simți să faci asta timp de 25 de ani? M-am obișnuit", spune un citat din biografia oficială a lui Lukașenko.
Citește și: Ce probleme medicale ar avea Vladimir Putin. Ar fi fost operat în 2020 pentru a fi tratat de cancer
Lukașenko s-a confruntat cu o opoziție puternică la alegerile din 2020 și, temându-se că ar putea fi dat la o parte, a falsificat rezultatele alegerilor. Astfel, a declarat că a câștigat 80% din voturi și și-a oferit un al șaselea mandat.
Această mișcare a stârnit proteste în toată țara, iar Marea Britanie și Canada au impus sancțiuni împotriva oficialilor din Belarus la sfârșitul anului 2020.
Potrivit publicației Politico, se estimează că peste 35.000 de bieloruși au fost arestați în timpul acestei revolte.
În timpul protestelor, Lukașenko a încercat în mai multe ocazii să intimideze. La un moment dat, a lansat o înregistrare video în care coboară dintr-un elicopter, îmbrăcat într-o vestă antiglonț, în timp ce poartă o pușcă de asalt.
Ce fapte i-au adus eticheta de ”ultimul dictator al Europei” lui Aleksandr Lukașenko
Lukașenko a ținut paginile publicaților după ce autoritățile din Belarus, invocând o amenințare cu bombă care nu s-a materializat niciodată, au deviat un avion de pasageri Ryanair și l-au forțat să aterizeze la Minsk.
Ofițerii de poliție s-au urcat în avion și l-au arestat pe jurnalistul Roman Protasevici, cunoscut pentru că s-a opus în mod vocal guvernării lui Lukașenko.
Alte fapte care l-au adus în atenția tuturor pe Aleksandr Lukashenko sunt declarațiile lui conform cărora hocheiul pe gheață, votca, saunele și conducerea tractorului sunt remedii pentru Covid. De asemenea, el le-a ordonat generalilor săi să-și salute fiul adolescent.
Citește și: Cum arată lista buncărelor din București. Se găsesc 4.538 de adăposturilor de protecție civilă în România
Gestionarea de către acesta a pandemiei de COVID în Belarus a atras critici pe scară largă și i s-a cerut, în nenumărate rânduri, să demisioneze.
Dar Lukașenko a refuzat să predea puterea. În timpul unei vizite la o fabrică de tractoare din Minsk, el a fost întrebat despre noi alegeri: „Vă răspund la întrebare. Am organizat alegeri. Până nu mă omorâți, nu vor fi alte alegeri”.
Aleksandr Lukașenko este aliatul lui Vladimir Putin
Președintele rus Vladimir Putin a fost un aliat puternic al lui Aleksandr Lukașenko. Putin a acordat Belarusului un împrumut de 1,5 miliarde de dolari în 2020 ca „gest de sprijin” și a oferit ajutor voluntar din partea poliției ruse în timpul protestelor împotriva lui Lukașenko.
Rusia a trimis, de asemenea, jurnalişti de la Kremlin pentru a schimba modul în care au fost reflectate protestele în mass-media de stat din Belarus, potrivit Al Jazeera.
În ciuda acestui fapt, unele instituții media l-au numit pe Lukașenko „ultimul dictator al Europei”, deși unii susțin că, deși el este dictator, nu va fi ultimul.
Unele voci spun că Rusia are sprijinul Belarusului în războiul cu Ucraina, însă preşedintele Aleksandr Lukaşenko neagă acuzaţiile Kievului conform cărora trupele ruse au atacat Ucraina de pe teritoriul Belarusului.
Ce probleme medicale ar avea Vladimir Putin. Ar fi fost operat în 2020 pentru a fi tratat de cancer... Intact Media Group, lider de audienţă în luna februarie. a1.ro, pe prima poziție în categoria site-urilor de divertismen...