Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a făcut publică lista cu buncărele din România. Exista mai bine de 4.500 de adăposturi anti-bombe pe teritoriul țării noastre, însă unele dintre ele sunt foarte mici.
De asemenea, adăposturilor de protecție civilă sunt așezate în zone strategie precum: subsolul blocurilor, clădirile de birouri, unităţile de învăţământ, spitalele, hotelurile şi primăriile
În ce locații sunt situate buncărele din București
Cele mai multe buncăre sunt situate în capitala României, care deține mai bine de 1.000 de adăposturi anti-bombe. Acestea pot fi folosite de către populația țării în cazul unui război. Iată câte adăposturi de protecție civilă sunt în București, în funcție de sectoarele sale.
• Sectorul 1 – 165 de adăposturi;
• Sectorul 2 – 343 de adăposturi;
• Sectorul 3 – 143 de adăposturi;
• Sectorul 4 – 168 de adăposturi;
• Sectorul 5 – 58 de adăposturi;
• Sectorul 6 – 294 de adăposturi.
Lista cu toate buncărele din România poate fi consultată AICI.
De asemenea, adăposturi anti-bombe se găsesc și în zone de lângă București: Buftea, Domnești, Dragomireşti Deal, Glina, Măgurele, Jilava, Moara Vlăsiei, Otopeni, Dobroeşti, Grădiştea.
Buncăre din România
România deține mai multe adăposturi de protecție civilă. 13 buncăre se găsesc în județul Ialomița, 3 adăposturi la Urziceni, 5 la Slobozia, 3 la Fetești și 2 la Țăndărei. De asemenea, județul Vrancea are 13 adăposturi anti-bombe, 9 la Focșani, 3 la Adjud și 1 la Panciu.
În Călărași există 23 de buncărea, în Alba sunt 15 adăposturi și în Hunedoara 25. În cazul unui război, buncărele trebuie să fie eliberate în maxim 24 de ore pentru a începe procesul de retragere a civililor în ele.
Clubul seniorilor din Sectorul 6 al Capitalei deține un buncăr de 39 de metri pătrați, în care se pot refugia 39 de persoane. Adăpostul oferă oamenilor strictul necesar în caz de război și are toaletă, grup sanitar cu apă potabilă și două uși blindate la intrare.
„Spațiul este de aproximativ 1mp de persoană. Acesta este unul dintre cele 9 adăposturi de protecție civilă pe care le are în administare Primăria Sectorului 6. Celelalte 8 pe care le avem în administrare sunt la grădinițe și școli”, a spus Paul Moldovan, administrator public Sector 6, conform viva.ro.
Câți oameni se pot refugia într-un buncăr
În cazul buncărelor situtate la subsolul blocurilor, locatarii sunt cei care au prioritate, iar mai apoi se pot refugia și alte persoane din oraș.
„La nivelul municipiului București sunt apoximativ 1.700 de spații de adăpostire cu o capacitate de peste 320.000 de persoane. La nivelul județului Ilfiov avem aproximativ 500 de spații de adăpostire, cu o capacitate de aproximativ 75.000 de persoane”, mărturisește Ioana Blănaru, purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov, conform sursei citate mai sus.
Zonele în care se găsesc cele mai puține adăposturi de protecție civilă sunt județele Vrancea și Ialomița.
Alexandru Rafila anunţă măsurile de relaxare propuse pentru a intra în vigoare în perioada următoare. Ce se va întâmpla ... Ce probleme medicale ar avea Vladimir Putin. Ar fi fost operat în 2020 pentru a fi tratat de cancer...