Căutare Live

Coplata omoara Sanatatea. Bacalbasa: Ai bani, mergi, n-ai, crapi!

Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede introducerea mecanismului de coplata in sistemul medical din Romania. Astfel, odata cu intrarea in vigoare a legii, din ianuarie 2012, vom plati pentru serviciile medicilor de familie, ale medicilor specialisti din spitale sau pentru analizele mai scumpe. Singurul serviciu 100% gratuit ramane asistenta medicala de urgenta. Intr-o interventie in cadrul emisiunii "La ordinea zilei" de la Antena 3, Nicolae Bacalbasa, fostul sef al sectiei ATI a Spitalului de Urgenta Galati, a declarat ca "legea este o expresie a neoliberalismului, functionand dupa principiul ai bani mergi, n-ai bani crapi".

Noua lege prevede introducerea tichetului moderator de sanatate pentru coplata unor servicii medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, acesta fiind un angajament al Executivului fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

Conform noilor reglementari, coplata reprezinta contributia asiguratului la sistemul de sanatate, incasata suplimentar fata de cea decontata din fondul national unic al asigurarilor de sanatate.

Astfel, documentul justificativ prin care se face dovada coplatii serviciilor medicale este tichetul moderator pentru sanatate, urmand ca modelul si modul de utilizare a acestuia sa se aprobe prin ordin comun al Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Suma prevazuta drept coplata se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale asa cum sunt prevazute in contractul-cadru. Cuantumul acestei sume si valoarea serviciilor medicale vor fi stabilite ulterior, prin Contractul-cadru privind acordarea asistentei medicale, cu precizarea ca, in cursul unui an, suma perceputa drept coplata nu poate depasi a douasprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate.

Tichetul moderator va reprezenta o suma de bani, in limita a cel mult 600 de lei pe an calendaristic pe care pacientul o va plati pentru consultatii, spitalizari, analize de laborator sau investigatii. Peste aceasta suma, orice act medical va fi gratuit.

VIDEO! Reconversie profesionala: Din somaj, la cratita... Un nou presedinte la ANOFM, dupa arestarea lui Silviu Bian pentru mita...
Parteneri
Blue Monday 2022. Cea mai tristă zi din an e pe 17 ianuarie
În timp ce luna ianuarie este luna rezoluțiilor și a stabilirii noilor obiective, poate fi, de asemenea, o perioadă destul de dificilă pentru mulți oameni. Sărbătorile au trecut, afară e frig și mai sunt multe luni până la vară. Cu toate acestea, nu e nimic suprinzător că luna ianuarie este luna care găzduiește Blue Monday 2022. Cea mai tristă zi din an îi sperie pe mulți dintre noi.
Catine.ro
Ultimele știri