Gadgeturile nu sunt făcute să reziste o viață întreagă. Tehnologiile avansează cu rapiditate, devin tot mai eficiente, mai rapide sau rezistente, însă deseori este nevoie să le schimbi la un interval destul de regulat de timp pentru că nu pot face față noilor cerințe.
În mod clar, un dispozitiv, oricare ar fi natura lui, trebuie schimbat din când în când. Uneori acest lucru se întâmplă din cauza unor defecțiuni. Alteori este provocat de simpla vechime a acestuia, care nu mai poate fi compatibilă cu noutățile de pe piață și pretențiile tot mai ridicate ale unui utilizator.
Cum îți dai seama că dispozitivele pe care le folosești zilnic sunt pe cale să se strice:
1. Când încep să se miște mai greu
În cea mai mare măsură, gadgeturile sunt folosite zilnic pentru aceleași lucruri. Rareori sunt puse la încercare de către utilizatori, să vadă care este limita lor. Dacă vorbim despre un telefon, jocurile și aplicațiile folosite sunt mai mereu aceleași. În cazul unui laptop, vizionarea filmelor, folosirea documentelor și mailului sunt câteva dintre motivele principale de utilizare. Atunci când un dispozitiv începe să se miște mai greu de la o zi la alta pentru același tipuri de activități, este momentul pentru o schimbare. Și asta pentru că procesorul începe să nu mai facă față. În timp, multe aplicații sunt îmbunătățite de către producători, site-urile consumă mai multe resurse, pentru ca în paralel procesorul să rămână același. Inevitabil, acesta va fi depășit de noile cerințe de sistem cerute de aplicații, motiv pentru care dispozitivul pur și simplu nu va mai face față.
2. Când apar detalii neobișnuite în clipa în care le utilizezi
Erorile nu sunt întâmplătoare, atunci când vine vorba despre un dispozitiv tehnologic. Cele mai multe dintre acestea sunt dotate cu avertismente prin notificări sau LED-uri care te vor avertiza atunci când ceva nu este în regulă. Spre exemplu, dacă ai probleme cu IQOS, vei fi avertizat prin tehnologia LED că dispozitivul nu funcționează așa cum ar trebui, iar astfel vei ști că trebuie să te duci să îl schimbi sau să îl repari. Telefoanele inteligente vor afișa erori pe ecran, la fel și laptopurile, iar acestea nu trebuie ignorate. Atunci când folosești un dispozitiv care deține și date importante despre tine, de la agendă, la fotografii din vacanță, unele erori de sistem sau de hardware pot provoca pierderea acestora.
3. Dacă bateria rezistă tot mai puțin
În timp, bateria se uzează și nu mai poate face față unei zile întregi de utilizări, așa cum erai obișnuit la început. Dacă începi să umbli după tine mereu cu un cablu de încărcare și o baterie externă, este un semn că trebuie să faci unele schimbări printre gadgeturile tale.
4. Când apar puncte ciudate pe display
Displayul este unul dintre motivele principale pentru care un utilizator este atras de un anume dispozitiv. Fie că vorbim despre un smart TV, o tabletă, un ceas inteligent sau un smartphone, displayul face diferența de fiecare dată. Utilizarea în condiții mai puțin prietenoase, la temperaturi extreme, într-un mediu cu mult praf sau umezeală ar putea provoca unele probleme displayului, indiferent dacă vorbim despre un iPhone, telefon Samsung, HTC sau Huawei. De asemenea, o mare parte dintre gadgeturi nu sunt făcute să reziste la șocuri de impact, în urma cărora pot apărea semne, dungi verticale luminoase sau puncte ciudate pe display. De cele mai multe ori acestea pot fi reparate, dar costurile ridicate nu sunt justificate de fiecare dată.
5. Când porturile de încărcare nu mai funcționează la fel de bine
Un dispozitiv bun cu un port de încărcare stricat este complet inutilizabil. Iar atunci când gadgetul are și câțiva ani de vechime, nu se mai justifică repararea acestuia, ci este indicată înlocuirea completă. În ultimii ani, marii producători de telefoane și ceasuri inteligente, de la LG, Sony, Apple, dar și alte branduri importante din tehnologie, au dezvoltat smartphone-uri rezistente la apă, care ar putea limita cele mai frecvente probleme pe care le poți regăsi în privința porturilor de încărcare. Dacă deții un model care nu este prevăzut cu rezistență la apă, un simplu accident nefericit prin care îl poți scăpa în chiuvetă îl poate face inutilizabil, din cauza faptului că există riscul să nu se mai încarce.
6. Când sistemul de operare nu mai primește îmbunătățiri
Mai ales când vorbim despre acele dispozitive folosite pentru plăți bancare, pentru gestionarea facturilor și păstrarea datelor personale, în clipa în care acestea nu mai primesc îmbunătățiri de sistem din partea producătorului sunt considerate depășite de piață. Riscul cel mare la care te expui când continui să le folosești este lipsa de securitate a datelor tale personale în fața virușilor de pe internet. Indiferent dacă ești utilizator de Windows, de OS X, Android sau iOS, este foarte important să te asiguri mereu că sistemul de operare este adus la zi, iar în cazul în care dispozitivul tău nu mai e compatibil cu ultima variantă lansată de producătorul oficial, trebuie să iei în calcul o schimbare de gadget.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Antonio Guillem
Incendiu la mallul din Băneasa! Mai multe persoane au fost evacuate... Ajutor de la stat pentru o categorie de români! Cine poate lucra cu jumătate de normă, dar pentru salariu întreg...