Antena Căutare

Legalizarea canabisului în România, la un pas distanță! Ce au anunțat autoritățile

Legalizarea canabisului în România este la un pas distanță! Ministerul Sănătății a înființat un grup de lucru ce analizează această decizie.

Legalizarea canabisului în România este la un pas distanță! Ministerul Sănătății a înființat un grup de lucru ce analizează această decizie.

Discuţiile vor continua în cadrul grupului de lucru înfiinţat de Ministerul Sănătăţii pentru a analiza posibilitatea introducerii în practica medicală din România a canabisului medicinal ca terapie adjuvantă în bolile cronice, iar motivul creării lui a fost acela de a asigura accesul la tratamente inovative.

"Ieri (marţi - n.r.), a avut loc prima întâlnire a grupului de lucru înfiinţat de Ministerul Sănătăţii pentru a analiza posibilitatea introducerii în practica medicală din România a canabisului medicinal ca terapie adjuvantă în bolile cronice. Din grupul de lucru fac parte reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, CNAS, ANMDM, şefi ai comisiilor de specialitate neurologie pediatrică, psihiatrie adulţi şi psihiatrie pediatrică, dar şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi. În cadrul întâlnirii, specialiştii au subliniat că unicul produs benefic în tratamentul adjuvant al epilepsiilor rare (Sindrom Dravet şi Lennox - Gastaut) din cele existente pe piaţa externă şi care are autorizaţie de punere pe piaţă de la FDA (Food and Drog Administration) este în prezent comercializat doar în SUA. Procedura de autorizare pentru piaţa europeană este posibil să fie finalizată de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) în prima jumătate a acestui an"

Legalizarea canabisului în România, la un pas distanță! Ce au anunțat autoritățile

Articolul continuă după reclamă

Legislaţia românească permite utilizarea canabidiolului în medicamente, nefiind substanţă controlată, precizează cei de la Agerpres.

"În cadrul întâlnirii de ieri s-a subliniat diferenţa între THC - care reprezintă substanţa psihoactivă din canabis şi se regăseşte în tabelul 1 al Legii 339/2005 care cuprinde substanţe interzise şi fără interes în medicină şi CBD - canabidiol - o substanţă care poate fi utilizată în scop terapeutic", precizează MS.

În cadrul grupului de lucru, în viitor, discuţiile vor continua cu preşedinţii altor comisii de specialitate, precum oncologie, boli infecţioase, paliaţie, toxicologie şi toxicodependenţa.

"Ministerul Sănătăţii doreşte să asigure accesul la tratamente inovative care aduc beneficii pacienţilor şi acesta este motivul pentru care am înfiinţat acest grup de lucru. Trebuie să identificăm soluţii care să respecte toate convenţiile internaţionale, în acest caz vorbim despre Convenţia Unică asupra Stupefiantelor din 1961 şi Convenţia Naţiunilor Unite din 1971 asupra substanţelor psihotrope. În aceste condiţii, vom urmări autorizarea în Europa a produsului Epidiolex pentru asigurarea accesului rapid la tratament pentru pacienţii cu epilepsie rară din România", a declarat Octavian Alexandrescu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Urșii înfometați, pericol pe străzi. Care sunt zonele pe care oamenii trebuie să le evite... Emoționant! Un bărbat din Târgu Mureș a primit o inimă nouă de la o tânără din București, victima unui grav accident...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip Sambata, 15.06.2024, 16:00
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x