Antena Căutare

ROANTANAMO: Avioanele si aeroporturile, fire invizibile ce leaga Romania de Polonia si Lituania

Inchisoarea C.I.A. de la Bucuresti era parte a unui sistem bine pus la punct, cu ramificatii in multe tari, inclusiv europene. Pe lista acestor state se regasesc alte doua apropiate de Romania, Polonia si Lituania. Cele doua tari si-au asumat in ultimii ani o parte din responsabilitate, dar subiectul este inca sensibil, mai ales pentru serviciile secrete, ai caror lideri sunt anchetati si desigur, deranjati de orice vizita a jurnalistilor

In nordul Poloniei, intr-o zona impadurita, doar cateva semne arata ca suntem in apropierea unui aeroport international. Dupa ce a fost folosit de avioanele C.I.A, a fost oficial inchis, pentru public. Orice intrus care se avanta aici este supravegheat discret, in ciuda faptului ca, incet-incet, in ultimii ani, Polonia a recunoscut implicarea in operatiunea secreta americana. Presiunea organizatiilor neguvernamentale si cea a presei au dat roade. Cateva informatii publice scapate de autoritati au reprezentat bulgarele ce a declansat o adevarata avalansa politica si judiciara la Varsovia.

Procuratura poloneza a preluat, acum patru ani, cazul, unul complicat, in care, neoficial INCA, au fost luati in vizor fosti inalti demnitari, printre ei si Zbigniew Siemiatkowski, fostul sef al serviciilor secrete poloneze de la acea vreme. “In acest an, Procuratura din Varsovia a emis acuzatii si conform presei, fostul sef al Serviciilor Secrete poloneze a fost pus sub acuzare. Pana in acest moment, nu cunoastem acuzatiile”, a afirmat Irmina Pacho, de la Comitetul Helsinki, Polonia.

La Varsovia, l-am intalnit si pe Jacek Bilewicz, procurorul care conduce ancheta. In mare parte, este secreta, asa ca ne poate dezvalui anumite detalii din ea, adica acuzatiile, dar mai ales faptul ca avioanele CIA fac parte din ancheta penala si un statut aparte acordat unor cetateni straini, parte a programului secret american. “Sfera procedurii se refera la suspiciunea incalcarii drepturilor si neindeplinirea obligatiilor de catre functionarii publici. Presupusele zboruri sunt o parte a procedurii desfasurate de noi. Pot confirma ca statutul de victima a fost acordat lui Al Nashiri si lui Abu Zubaydah”, a mentionat procurorul de caz Jacek Bilewicz.

Al Nashiri, Abd al-Rahim al-Nashiri, cetatean saudit, creierul atacului asupra distrugatorului USS Cole. Atentatul a avut loc in 2000, in portul yemenit Aden. 17 americani au fost ucisi, 39, raniti. Capturat in noiembrie 2002, Al Nashiri este detinut acum la Guantanamo.

Avocatul sau sustine ca acest statut nu poate fi acordat prea usor de procurori. Pentru ca le ofera aparatorilor o arma redutabila. “Faptul ca i se acorda cuiva, formal, in cursul actiunii, statutul de victima nu inseamna automat ca a avut loc o infractiune si ca a fost o victima. Totusi, in practica, in astfel de cazuri importante, daca procurorul nu ar fi fost foarte sigur ca Al Nashiri si Abu Zubaydah au fost detinuti aici, nu le-ar fi acordat statutul de victima, pentru ca procurorul ar fi evitat sa acorde avocatilor celor doi acces la dosare”, a spus Mikolaj Pietrzak, avocatul lui Al Nashiri.

Detaliile implicarii Poloniei in programul CIA au inceput sa fie cunoscute din 2005. Mai intai avioanele inchiriate de CIA, apoi aeroporturile implicate si centrele de detentie. Aeroportul Szymany se afla la peste 100 de kilometri de Varsovia si la cateva minute de localitatea Stare Kiejkuty. Aici, functioneaza unitatea militara 2669. Sub acest indicativ, se ascunde un centru pentru instruirea ofiterilor serviciilor secrete poloneze. Si nu numai. Baza secreta ar fi servit ca loc de detentie pentru suspectii de terorism: Khalid Sheikh Mohammed, Al Nashiri sau Abu Zubaydah. Suspecti care se regasesc si in Romania sau ar fi fost tranzitati prin tara noastra.

Mai bine de un an, ar fi fost supusi aici unor interogatorii dure, intr-una din zonele controlate exclusiv de CIA. “S-a schimbat in timp, in Polonia, initial in 2002 si 2003, ca si in Thailanda, a existat un regim extrem de aspru. Marturiile vorbesc despre tehnici speciale de udarea corpului, oameni atarnati de tavan, oameni tinuti dezbracati o perioada lunga de timp, tinuti in pozitii stresante”, a tinut sa sublinieze investigatorul Crofton Black.

Baza functioneaza in continuare. Chiar daca a fost inchisa pentru operatiunile CIA, in septembrie 2003. Orice vizita nepoftita, ca a noastra, atrage imediat o reactie prompta a politiei poloneze: “Este o baza militara poloneza si nu puteti stationa aici”

Cea de-a treia tara ce a gazduit inchisori CIA din Europa este Lituania. Pana acum trei ani, statul baltic nu era banuit de complicitate in acest program. Un reportaj difuzat de un post american de televiziune a deschis cutia Pandorei la Vilnius. Meta Adutaviciute, coordonator la Institutul de Monitorizare a Drepturilor Omului, a urmarit acest proces: “Doar dupa presiunile exercitate de presedinte care a cerut o ancheta, ea a fost lansata oficial in noiembrie 2009”.

Ancheta parlamentara a stabilit ca mai multe avioane CIA au aterizat pe aeroporturile din Palanga si Vilnius. Mai mult, serviciile secrete lituaniene au oferit CIA doua locatii pentru a le folosi drept inchisori secrete. Una din ele se afla la periferia capitalei. Oficial este o scoala de echitatie, cumparata prin intermediari de o firma paravan a CIA, Elite LLC, inregistrata in Panama si Statele Unite. “Este interesant ca, in documente, este si acum, oficial, tot o scoala de echitatie. Dar, nu sunt cai si nu pare deloc o scoala de echitatie”, sustine Meta Adutaviciute. Neoficial, este un centru al serviciilor secrete lituaniene. Informatie confirmata chiar de un ofiter la fata locului.

Nu intamplator au fost alese celelalte doua tari. Sunt fire invizibile ce leaga Romania, Polonia si Lituania. Mai exact avioane, aeroporturi mici, discrete, din aceste tari.

Calul, cainele si politistul. Zorro, Bebe si Robert fac dreptate in comuna constanteana Baraganu... Hotii tablourilor au retinut numele lui Matisse dupa masina Matiz. Mai mult, si-au pus porecle dupa numele pictorilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x