Potrivit statisticilor,romanii au renuntat la unele alimente de baza. Se consuma mai putina paine si se cheltuie mai putin pe ulei, lapte, oua si zahar. S-a inregistrat insa o crestere in ceea ce priveste consumul de carne, cu 0,37% mai mult decat in 2011.
Chiar daca ponderea alimentelor in cosul de consum a scazut pana la 31 %, fata de alte tari, inca platim prea mult. In Polonia, de exemplu, doar 20 % din cosul de consum este pentru alimente, in timp ce in Bulgaria, procentul ajunge la 18 %. Mai bine stau cehii care aloca doar 16% pentru mancare.
Scadere a inregistrat si ponderea bauturilor alcoolice si al tutunului in cosul zilnic. De la 8,5 la 6,8 la suta. In cazul tigarilor, scaderea a fost de 2,7 %.
Cresteri in cosul de consum au avut insa serviciile medicale si transportul. Majorarea preturilor la medicamente a facut ca ponderea sa „sara" cu 3,7% fata de anul anterior.
In cazul tranporturilor, saltul a fost si mai mare. De la 7,5% in 2011, la 13,7% in 2012, aproape de media europeana de 15,2%. O explicatie este ca in ultimii ani, pretul benzinei s-a dublat.