Antena Căutare

Se implinesc 34 de ani de la marele cutremur din 1977

4 martie 1977. Data la care cel mai grav dezastru natural a lovit Romania. Cutremurul care s-a produs atunci a curmat peste 1.500 de vieti si a transformat in ruine mii de cladiri in toata tara. Totul in numai 56 de secunde.

Pe 4 martie 1977, la ora 21 si 21 de minute, ceasurile s-au oprit in loc. Pamantul a fost zguduit de cel mai puternic seism de pana atunci. 7,2 grade pe Richter. Cutremurul s-a produs in zona Vrancei la o adancime de o suta de kilometri si a durat aproape un minut. A fost suficient ca unda de soc devastatoare sa fie resimtita aproape peste tot in zona Balcanilor.








Peste 1500 de oameni si-au pierdut viata in cel mai cumplit dezastru de dupa al doilea razboi mondial. Mame, tati, copii, bunici. Oameni de toate varstele au fost inghititi de ruinele cladirilor care s-au prabusit in doar cateva secunde. Cei mai multi, in Capitala: 1424. Printre ei, artisti iubiti de romani: Toma Caragiu, Doina Badea, Alexandru Bocanet, Veronica Porumbacu.

Alti 11.000 de oameni au fost raniti. Zeci de mii de familii din toata tara au ramas fara un acoperis deasupra capului, iar orasul Zimnicea a fost aproape sters de pe fata pamantului.

In Bucuresti, primele care au cazut secerate de cutremur au fost cladirile vechi, din centru, construite inainte de 1940. 34 de case si blocuri s-au transformat in ruine. In tara, seismul a distrus 35.000 de locuinte. Pagubele au fost estimate atunci la doua miliarde de dolari.

70% din pierderi au fost numai in Capitala, Dupa Revolutie, insa, multe voci au afirmat insa ca regimul comunist a ascuns adevaratele cifre ale bilantului catastrofei, care ar fi mult mai mari.






sursa: Antena3

foto:Intact Images


Harta seismica a Bucurestiului. Vezi cartierele expuse in caz de cutremur!... Furtul de la Afumati: Unul dintre suspecti, prins cand incerca sa iasa din tara...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x