Antena Căutare

Sfinții Mihail și Gavril 2021: tradiții și obiceiuri de 8 noiembrie. Acatistul Arhanghelilor și rugăciuni puternice pentru azi

Pe 8 noiembrie 2021, creștinii îi prăznuiesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Sărbătoarea este una foarte importantă și azi, românii țin mai multe tradiții și obiceiuri din bătrâni. Iată ce superstiții există de Sfântul Mihai și Sfântul Gavril, când cei care poată numele Mihaela, Mihai, Gabriela, Gabriel își serbează onomastica.

colaj de imagini cu sfintii arhangheli mihail si gavril impreuna cu un preot si lumanari Galerie
Pe 8 noiembrie 2021, creștinii îi prăznuiesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Sărbătoarea este una foarte importantă și pentru a o celebra, românii țin mai multe tradiții și obiceiuri din bătrâni | Shutterstock.com

Arhanghelii Mihail și Gavril sunt unii dintre cei mai importanți sfinți. Sfântul Gavril (sau Gavriil, cum mai este cunoscut) este cel care a mers la Fecioara Maria și i-a spus că îl va aduce pe lume pe Mântuitor. Tot el le-a dat vestea lui Ioachim și Anei.

De cealaltă parte, Arhanghelul Mihail este simbolul biruinței și al dreptății. El este, de cele mai multe ori, reprezentat cu o sabie și cu cheile Raiului în mâini.

Citește și: Felicitări Sfinții Mihail și Gavril 2021 cu mesaje ”La mulți ani” de trimis prin SMS, pe WhatsApp sau Facebook pe 8 noiembrie

Pe cine ocrotesc Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril

Preoții susțin că Mihail este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creştine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana Marelui Arhanghel.

Sfântul Arhanghel Gavril este protectorul fecioarelor creştine, al familiei creştine, protectorul mamelor care nasc copii, ca şi protectorul copiilor şi al călugăriţelor iubitoare de feciorie şi iubitoare de Hristos.

Citește și: Sfinții Împărați Constantin și Elena, ce este bine să faci și ce nu în această zi. Obiceiuri, tradiții și superstiții

În calendarul bătrânilor, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 şi 10 noiembrie. Prima zi se numeşte capul Arhanghelului, a doua mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.

Sfinții Mihail și Gavril 2021: tradiții și obiceiuri de 8 noiembrie

Pe 8 noiembrie 2021, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. În trecut, în satele din Bucovina, Arhanghelii erau sărbătoriți pentru că "ei sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora".

În viziunea populară, Sfinții Mihail și Gavril asistă la Judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omenești firești și purifică, prin post, conștiințele.

Iată ce tradiții vechi există pe 8 noiembrie 2021 de Sfinții Mihail și Gavril 2021:

În zonele de munte, de sărbătoarea Sfinții Mihail și Gavril, ciobanii prepară o turtă mare din făină de porumb, care poartă numele de ”turta arieților”.

Se spune că acest preparat aduce fertilitate, motiv pentru care păstorii o arună în adăpostul oilor. Bătrânii susțin că este motiv de bucurie dacă aceasta cade cu fața în jos. În caz contrar, este semn de necaz și vremuri grele.

Citește și: Cum vor putea fi prăznuiți Arhanghelii Mihail și Gavriil pe timp de pandemie. Care sunt regulile impuse pentru oficierea slujbelor

Cu o zi înainte de 8 noiembrie 2021 sau chiar în ziua când sunt sărbătoriți Sfinții Mihail si Gavril, gospodinele împart pomană pentru sufletele morților. Ofrandele poartă, în popor, numele de "Moșii de Arhangheli".

O altă tradiție spune că enoriașii merg să aprindă lumânări de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril pentru a îi pomeni rudele trecute la cele veșnice.

Tot în această zi, finii duc colaci nașilor. Nu este obicei întâmplător, deoarece, la cununie, cele două lumânări ținute de nași sunt simboluri ale celor doi Arhangheli, Mihail și Gavril.

Sfinții Mihail și Gavril 2021: superstiții de sărbătoarea de pe 8 noiembrie 2021

Din bătrâni se spune că bolnavul va muri dacă Sfântul Mihail veghează la capul lui și că se va recupera dacă Arhanghelul se află în picioare, lângă patul celui aflat în suferință.

De sărbătoarea de pe 8 noiembrie 2021 se spune că nu e bine să lucrezi. Cel care lucrează în această zi se va chinui în ceasul morții, până când îl va părăsi sufletul.

Citește și: Sfinții Petru și Pavel au făcut păcate imense! Pentru ce i-ar fi iertat Iisus. Ce să NU faci, luni, dacă vrei să îți meargă bine

Rugăciune pentru Sfântul Mihail, 8 noiembrie 2021

Sfinte Mihail, principele cetelor nenumărate ale îngerilor,

învingător al Satanei, duhul cel rău,

iubitor al ordinii stabilite de Creatorul universului

şi supus voinţei Celui Preaînalt,

te invocăm în lupta împotriva Celui Rău şi a uneltirilor sale.

Înlătură cu braţul tău puternic orice influenţă rea,

care ne-ar abate de la planul plin de iubire al lui Dumnezeu,

hotărât pentru noi înainte de întemeierea lumii.

Fii alături de noi în clipa morţii, ca să primim cununa biruinţei,

după ce vom fi purtat lupta cea bună,

întăriţi prin sângele Mielului, şi ajută-ne să facem parte

din numărul acelora care vor admira pentru toată veşnicia

victoria ta asupra Balaurului.

Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Rugăciune puternică pentru Sfântul Gavril, 8 noiembrie 2021

Sfinte Gavril,

mesagerul tainelor pline de iubire ale lui Dumnezeu,

vestitorul întrupării Fiului său din Maria Fecioară,

prin puterea Spiritului Sfânt,

copleşeşte-ne de o sfântă bucurie

ori de câte ori ascultăm cuvântul lui Dumnezeu,

care vorbeşte prin Sfânta Scriptură

şi prin învăţăturile sfintei Biserici.

Mijloceşte-ne lumina minţii, pentru a-l înţelege,

şi tăria sufletească, pentru a-l pune în practică

în viaţa noastră de fiecare zi.

Ajută-ne să fim atenţi la inspiraţiile Spiritului Sfânt,

să respingem gândurile rele,

ca să ne putem bucura, la sfârşitul vieţii noastre,

împreună cu cetele nenumărate de îngeri,

de sfinţenia lui Dumnezeu. Amin.

Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril 2021 - AUDIO

Pe 8 noiembrie 2021, în Biserici se țin slujbe dedicate Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril 2021. Împreună cu enoriașii, preoții citesc acatistul Sfinților Mihail și Gavril, pe care îl puteți asculta în materialul video de mai jos.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Rezultate Loto 7 noiembrie 2021. Numerele câștigătoare la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... (P) Vrei o casă inteligentă? Profită de ofertele de Black Friday de la etbm.ro!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x