În România sunt peste 7.700 de sirene de protecție civilă care trebuie să anunțe cetățenii în caz de o catastrofă naturală sau în caz de război. Până acum au fost testate sirenele din Iași și Vaslui, iar pe 1 martie s-au testat și în alte orașe din țară.
Rolul acestor alarme este acela de a informa populația de pericolul care se apropie și pentru a limita pagubele materiale și umane. Alarmele au fost pornite cel mai des în caz de inundații, dar ele se mai pot porni și în cazul unor accidente care implică substanțe periculoase sau a ruperii unor baraje de apă. De asemenea, metoda aceasta este utilizată și pe fondul conflictelor armate, notează Digi 24.
Câte tipuri de alarmă sunt și ce trebuie să știi despre ele
Inspectoratul pentru Situații de Urgență a făcut apel la calm și a informat populația cu câteva zile înainte despre acest exercițiu. În mediul online a circulat un mesaj care anunța că urmează să fie testat sistemul de alarmare, însă este doar o simulare și cetățenii nu trebuie să se panicheze.
Citește și: Un câine i-a transmis unei femei însărcinate un mesaj de avertizare prin care i-a salvat viața. Ce a făcut
ISU ne informează că sunt patru tipuri diferite de alarmă, fiecare având căte o funcționalitate diferită, scrie Libertatea.
- prealarma aeriană, în cazul unui posibil viitor dezastru sau atac aerian: 3 sunete cu o durată de 32 de secunde fiecare, cu pauză de 15 secunde între ele;
- alarmă aeriană, în cazul unui pericol iminent de atac aerian: 15 sunete cu o durată de 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele;
- alarmă la dezastre, în cazul unui dezastru natural, precum viitura sau cutremurul: 5 sunete cu durata de 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele;
- încetarea alarmei, atunci când pericolul a trecut: un semnal continuu timp de două minute.
Astfel, de 1 martie, între orele 10 și 11, sirenele din întreaga țară au fost verificate. Autoritățile informează că s-a verificat atât modul de funcționare a mijloacelor de alarmare (sirenele), cât și fluxul de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități.
În intervalul orar precizat mai sus, cetăățenii au auzit semnalul de alarmă la dezastre, cel care este compus din cinci sunete care durează 16 secunde fiecare, cu o pauză de zece secunde.
„În perioada vizată, locuitorii Capitalei şi cei din judeţele ţării vor auzi semnalul „alarmă la dezastre”, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Recomandăm cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă”, au transmis oficialii IGSU, potrivit News.ro.
IGSU precizează că, în cazul unor situații reale, mai multe informații vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicaţiei DSU şi alte surse ale structurilor pentru situaţii de urgenţă, precum şi posturi radio şi TV.
„În ceea ce priveşte echipamentele dedicate de alarmare publică, la nivelul anului 2022, alarmarea populaţiei se realiza cu un număr de 7.539 sirene de diferite puteri, dintre care 5.389 sirene electrice şi 2.150 sirene electronice”, a mai transmis IGSU, potrivit sursei citate mai sus.
Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro
Decizia pe care a luat-o Adriana Iliescu, cea mai bătrână mamă din România. Ce vor face ea și fiica sa, Eliza, în luna m... Pe ce parte se pune mărțișorul și până când trebuie purtat. De ce se prinde în piept...