Antena Căutare

Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare. Ce superstiții s-au păstrat din bătrâni

Doina Ișfănoni, etnolog,  ne vorbește despre tradițiile și obiceiurile care sunt respectate din bătrâni în Vinerea Mare, oferindu-ne mai multe informații despre semnificația zilei de astăzi.

traditii si obiceiuri in vinerea mare
Doina Ișfănoni, etnolog, ne vorbește despre tradițiile și obiceiurile care sunt respectate din bătrâni în Vinerea Mare, oferindu-ne mai multe informații despre semnificația zilei de astăzi. | profimedia

Vinerea Mare, cunoscută și drept Vinerea Negră sau Vinerea Patimilor, se mai numește și Vinerea Seacă.

În această zi Iisus a fost răstignit și moare pe cruce, iar toată lumea, toți creștinii sunt într-o stare de reflexie. În Vinerea Mare toată lumea se odihnește, nimeni nu are voie să lucreze. Activitatea bărbaților la câmp se oprește și femeile nu mai fac treabă prin casă sau prin gospodărie.

În Vinerea Seacă, femeile fac ultimele retușuri prin casă, așezarea camerelor pentru a primi oaspeți de Paște și pregătirea ultimelor bucate care vor fi așezate pe masa de sărbătoare.

În prima parte a zilei, mulți creștini credincioși merg la spovedit pentru ca în dimineața zilei de sâmbătă să meargă la împărtășit. În multe zone din țară există obiceiul ca astăzi, pentru că se mai numește și Vinerea Seacă, mulți oameni se scaldă de 3 ori într-o apă curgătoare, ca să sece bubele, necazurile și să se ducă odată cu apa curgătoare.

Citește și: Program metrou de Paște 2021. Cum vor merge trenurile în perioada 30 aprilie - 3 mai

În unele zone, ca răsplată a râului, fiind vorba de purificările care se fac cu ajutorul apei și a aghiasmei, cel care urmează această tradiție îi dă apei un ou înroșit. În felul acesta, oul ajunge să fie chintesența vieții, acel ferment al vieții, care acum odată cu Învierea Mântuitorului, pășește într-un nou prag.

În aceatsă zi, un alt moment foarte important este trecutul peste Sfântul Epitaf, care întruchipează mormântul lui Iisus. Începând cu ora 13.00, lumea merge cu flori, ca orice înmormântare, la biserică și trece de trei ori pe sub Sfântul Epitaf pentru a lăsa toate necazurile trupului.

Se spune că dacă atingi Sfântul Epitaf de față și de ochi nu vei mai avea parte de necazuri sau boli la ochi peste timp, iar spatele nu te mai doare. Întâi trec copiii, iar oamenii vârstnici trec ultimi.

De asemenea, în această zi nu e bine să vopsești ouă pentru că ele se vor strica foarte repede. Doar în Joia Mare sau sâmbăta se vopsesc ouăle, conform tradiției. Pentru gospodine nu e bine să prepare aluaturi, precum cozonaci, prăjituri sau pască, pentru că ele nu vor crește.

Citește și: Rețeta de cozonac din bucătaria Mirelei Vaida. Vedeta a venit în ajutorul celor care pregătesc masa de Paște

Iisus este fermentul vieții, așadar aluaturile nu vor crește în această zi fiindcă semnificația de Vinerea Seacă este legată inclusiv de rodire. Se spune că în această zi nu este bine să prepari pentru sărbătoarea Pascală o serie de alte alimente. Nu se sacrifică animalele. Acestea pot fi sacrificate ori în Joia Mare, ori sâmbătă. În Sâmbăta Învierii este mare forfotă în toate gospodăriile.

Credincioșii merg în Vinerea Mare la denia Prohodului pentru că această slujbă la biserică ne va aduce credința și certitudinea că participând la punerea în mormânt a lui Iisus, noi înșine trăim marea dramă a creștinității, dar în același timp vom putea simți bucuria Învierii.

(P) Buchetele de trandafiri, o alegere mereu inspirată... Program mall-uri de Paște 2021 și 1 mai. Centrele comerciale deschise în București și provincie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x