Antena Căutare

Vine valul 6 al pandemiei în România, subvarianta BA.5 a Omicron este foarte contagioasă. Ce restricții s-ar putea impune

Andrei Baciu, secretarul de Stat al Ministerului Sănătății în Guvernul Nicolae Ciucă, a vorbit despre valul 6 al pandemiei în România. Cea mai importantă „armă” pentru a ne proteja rămâne masca, a explicat, la Digi24 acesta. El exclude posibilitatea unui lockdown, deși subvarianta BA.5 a Omicron se dovedește a fi mult mai contagioasă.

Andrei Baciu, secretarul de Stat al Ministerului Sănătății în Guvernul Nicolae Ciucă, a vorbit despre valul 6 al pandemiei în România.

Hepta

Ministerul Sănătăţii anunţă luni aproape 5.000 de cazuri de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore. De asemenea, au fost consemnate 5 decese.

În Bucureşti au fost înregistrate 921 de cazuri, în Cluj - 440, Constanţa - 242, Timiş - 217, Braşov - 213. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 146 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Andrei Baciu: Noi, în România, ferm nu luăm în calcul introducerea de restricții sau în niciun caz situații de genul lockdown

„Virusul acesta va exista cu noi de-acum încolo și vom vedea astfel de situații (valuri de infectări - n.r.), dar sperăm și credem că vor fi din ce în ce mai blânde, cu un impact din ce în ce mai mic asupra oamenilor, la nivel individual. Însă nu va dispărea. Și atunci este o chestiune de a adopta cât mai mult comportamente care ne protejează, dar la nivel individual, pentru că la nivel colectiv știm ce avem de făcut și nu cred că se va mai ajunge - cel puțin noi, în România, ferm nu luăm în calcul introducerea de restricții sau în niciun caz situații de genul lockdown”, a spus secretarul de stat.

„Această subvariantă BA.5 a Omicron este mai contagioasă, însă datele existente spun că nu vine cu severitate, cu un impact mai mare asupra organismului infectat. Vorbim cam de același tablou clinic, vorbim cam de aceleași persoane aflate la risc”, a precizat Andrei Baciu.

Citește și: Ce este virusul Marburg, care face ravagii în Ghana. Care sunt simptomele virusului ce se transmite de la liliecii de fructe

„Un singur element este nou, faptul că determină o reactivitate a anticorpilor mai scăzută, de unde vedem și din ce în ce mai multe cazuri de reinfectări. Oameni care s-au infectat în trecutul apropiat nu au dobândit o imunitate suficient de mare ca urmare a trecerii prin boală și atunci se pot îmbolnăvi. Deci, asta este o chestiune nouă, care a apărut în ultimele luni, senzația că am dobândit o imunitate, dar faptul că ne-am îmbolnăvit acum câteva luni de zile și avem o protecție (nu mai e o garanție) - într-adevăr, avem o protecție, însă aceasta este mai mică decât protecția pe care o câștigam prin trecerea prin boală în trecut, cu alte variante” ale coronavirusului, a explicat secretarul de stat, potrivit Digi24.

Citește și: Cum se transmite, de fapt, variola maimuței. Informațiile inițiale sunt contrazise de specialiști. Cum te poți proteja

„Sunt două scenarii: unul, să se atingă vârful mai repede, la începutul lunii august, iar cel de-al doilea scenariu - să se întâmple undeva spre sfârșitul lunii august. Oricum ar fi, vedem că e o creștere a numărului de cazuri”, a punctat Andrei Baciu.

„În momentul de față, paradigma se schimbă puțin, pentru că vorbim de o tulpină mult mai contagioasă, dar care nu și-a crescut severitatea agresiunii asupra organismului și atunci nu te mai uiți neapărat la numărul de cazuri - poate să fie o estimare mai puțin fidelă față de capacitatea de reziliență a sistemului de sănătate, capacitatea ta ca sistem de a gestiona cazurile”, a explicat Andrei Baciu.

„Nu ne gândim la restricții în momentul de față, în momentul de față avem doar recomandări, recomandările clasice”, a dat asigurări secretarul de stat.

Citește și: În ce condiții vaccinul împotriva Covid-19 ar putea fi administrat anual, ca vaccinul antigripal. Ce spune Raed Arafat

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Prognoza meteo 25 iulie 2022. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi... Locul de muncă onorabil, plătit cu 2700 de euro pentru un program zilnic de chiar 4 ore. Ce presupune jobul...
Beneficii pentru sănătate ale nucilor tigru
Nu sunt chiar nuci, dar sunt bune pentru organism, ajutând la digestie și la nivelul glicemiei....
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2023. Taurii trebuie să fie atenți la detalii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2023 spune că Taurii trebuie să fie din ce în ce mai atenți la...
Parteneri
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x